Vlada promenila Uredbu o točenju goriva van rezervoara: Zabrana ipak ostaje na snazi za većinu građana

0
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Izmenom uredbe koju je danas usvojila Vlada Srbije, gorivo čija je cena ograničena, u kanistere će moći da sipaju poljoprivrednici, ali i svi drugi građani.

Količina je ograničena na maksimalno 60 litara benzina evro premijum BMB 95, odnosno evro dizela, čije su cene trenutno – do petka 18. marta do 15 časova – ograničene na 176,31 dinara za benzin i 187,74 dinara za dizel, dok je gorivo za registrovane poljoprivrednike fiksirano na 179 dinara po litru.

“Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara”, saopštila je Vlada nakon sednice, a prenosi N1.

Benzinske pumpe, koje su točile goriva čija je cena ograničena u obavezi su, kako se navodi, da nastave da isporučuju derivate “utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara”.

Kada je reč o poljoprivrednicima, Naftna industrija Srbije će na svojim stanicama, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evro dizel “po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara”.

Za razliku od NIS benzinskih stanica koje moraju da snabdevaju poljoprivrednike, ostale benzinske pumpe to mogu da čine, ali pod istim uslovima – ceni od 179 dinara po litru evro dizela, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.