Vlada Kosova proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa

0
Profimedia

Vlada Kosova prihvatila je večeras na telefonskoj sednici zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije da zbog koronavirusa proglasi vanredno stanje javnog zdravlja.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, odluka obavezuje institucije Kosova da deluju u skladu sa Planom nacionalnog reagovanja i aktiviranje vanrednog funkcionisanja.

Ministarstvo zdravlja je odgovorno za rukovodjenje proglašenog vanrednog stanja za javno zdravlje, kaže se u odluci Vlade.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia saopštio je da je danas otkriveno još četvoro obolelih od koronavirusa čime je ukupan broj zaraženih povećan na devet.

Vitija je izjavio da je od premijera Kosova Aljbina Kurtija zatražio da Vlada koju predvodi proglasi vanredno stanje za javno zdravlje.

“Dragi gradjani, pre samo nekoliko minuta, na osnovu rezultata testova, potvrdjena su još četiri pozitivna slučaja virusa sars-cov-2 (koronavirusa). Tri slučaja iz opštine Mališevo, sve tri kontakt osobe koja je juče dobila dijagnozu kovid-19, dok je četvrti slučaj osoba iz opštine Podujevo”, kazao je Vitia.

On je pozvao sugradjane da saradjuju u upravljanju ovom situacijom, da poštuju preporuke Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, da borave u vlastitim domovima kako bi brinuli o zdravlju jedni drugih.

Prvi slučajevi infekcije koronavirusom otkriveni su u petak u opštinama Klina i Vitina, posle toga u subotu su otkrivena tri nova slučaja, od kojih su dva bila članovi porodice zaraženog u Vitini, i jedan novi slučaj u Mališevu.

Sva tri grada na Kosovu u kojima su registrovani oboleli od koronavirusa su pod karantinom.

Očekuje se da vlada pod karantin stavi i opštinu Podujevo, iako je to teže zbog toga što kroz tu opštinu prolaze putevi kojima se odlazi za centralnu Srbiju i inostranstvo, odnosno prelaz Merdare.