Vlada Kosova: Nema dodatnih pregovora o ZSO, zakonsku obavezu o formiranju ćemo ostvariti

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Vlada Kosova neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali će ispuniti zakonsku obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), saopšteno je danas iz kabineta premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Kako javlja portal koha.net ovaj stav iznet je uoči sutrašnje posete Kosovu specijalnog izaslanika EU za region i dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

“Kosovo je zaključilo pregovarački proces o Zajednici srpskih opština otkako je o tome postignut sporazum. Shodno tome, Vlada Kosova neće prihvatiti vraćanje ove teme za pregovarački sto, već će poštovati obaveze iz postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom Ustavnog suda”, kaže se u odgovoru kancelarije premijera Kosova za koha.net.

Otvaranju pitanja o ZSO tokom pregovora u Briselu suprotstavile su se stranke vladajuće koalicije, ali i opozicije, kao i predsednik Kosova Hašim Tači.

Istovremeno su Lajčak i šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok, rekli da bi kosovska strana trebalo “da predloži modalitete ovog mehanizma”.

Uprkos odluci Ustavnog suda Kosova da je sporazum u 24 tačke u suprotnosti sa duhom Ustava, vlade premijera Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja su nastavile da rade na izradi statuta ZSO.

Međutim rad na statutu je obustavila upravljačka grupa koju su činila četiri člana iz srpske zajednice, u trenutku kada je otvoreno pitanje razmene teritorija kao rezultat sporazuma dve zemlje.

Upravljačka grupa Vlade na čelu sa Haradinajem nije dostavila dokument koji je izradila u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije.

Prema sporazumu o ZSO poslednju reč o statutu ima Ustavni sud Kosova koji treba da proceni da li je Statut u saglasnosti sa Ustavom Kosova.

2 KOMENTARA

  1. Istom metodom i Srbija treba da radi. Da sve sto nije u skladu sa Ustavom Srbije a albanci i Brisel zahtevaju, staviti van pregovara.
    Skinuti sa dnevnog reda svaku temu koja nije u skladu sa Ustavom Srbije, Rezolucijom UN 1244, Kumanovskim sporazumom.
    Valjda drzava Srbija postoji mnogo mnogo duze i od danasnje Amerike, imamo i mi svoj Ustav, nije valjda da su Ustavi pokrajina iznad ustava drzave.
    Pa kad se pozivamo vec na Ustav, onda postujmo svoj Ustav koji je jos uvek i Ustav juzne pokrajine.

    • Србија не може да ради истом методом. Србија нема Усав у пракси, већ Александра Вучића, те се стога не могу скинути са теме које нису у складу са Уставом, већ само оне које нису у складу са “меркантилизмом” Александра Вучића и ничим више. Србија постоји много дуже од Америке, али реално нема Устав, нема институције које би браниле Устав, па према томе нема никога ко би заступао ставове у преговорима, које су само у складу са њим. На Устав можемо да се позивамо, и само то. Онај, први који би морао да га поштује, крши га свакодневно, небројено пута. Док у овој земљи Устав не “васкрсне”, то тада Србија не може истом методом да се односи у преговорима.

Comments are closed.