Vlada Hrvatske: “Pozdravljamo presudu Mladiću, nezadovoljni što se ne navodi odgovornost Srbije”

0

(Beta) – Vlada Hrvatske pozdravila je danas presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora i smatra je primerenom, ali je istovremeno izrazila nezadovoljstvo što nije utvrđeno učešće najviših funkcionera Srbije u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostalog, da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju pres službe hrvatske vlade.

Vlada Hrvatske izrazila “je “nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

“Vlada Republike Hrvatske takođe izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini”, ističe se u saopštenju.

Takođe se izražava nada da će “presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica”.

Presuda međunarodnog suda u Hagu je udarna vest u svim važnijim hrvatskim medijima.

Jutarnji list vest donosi na portalu pod naslovom “Konačna presuda ‘balkanskom krvniku‘: Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora!”, a slični su naslovi i u drugim medijima.

Večernji list je takođe posvetio više tekstova presudi, a jedan od njih problematizuje dugotrajnost postupka i dolazi pod naslovom “Prekasna pravda dovodi u pitanje poruku da se ratni zločin ne isplati”.

Nova TV na portalu piše da je Ratku Mladiću potvrđena presuda i da do kraja života ostaje u zatvoru, a naslov je “Kazna za srebreničkog krvnika2. O doživotnoj kazni za Mladića izveštava i Hrvatska radiotelevizija.