(Beta) – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu i niz drugih odluka.

Tom uredbom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede i, kako je saopšteno, uredjuju status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Vlada Srbije je odlučila da državljanima Albanije omogući ulazak u Srbiju bez putne isprave, s važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ta odluka je doneta na osnovu medjudržavnog sporazuma Srbije i Albanije da se olakša protok ljudi, robe i kapitala „i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Primenom te odluke, smatra Vlada, stvaraju se „dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje“ s Albanijom.

Pored toga, članovi Vlade su odobrili isplatu jednokratne novčane pomoći od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz državnog budžeta. Ta pomoć će im biti data zbog, kako se navodi, angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije korona virusa.

Po 10.000 dinara biće isplaćeno i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ista jednokratna novčana pomoć biće isplaćena i zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je i Program rasporeda i korišćenja subvencija od 150 miliona dinara za podršku radu turističkih agencija – organizatora turističkih putovanja, zbog teškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom.

Današnjim zaključkom Vlade utvrđeno je da će u objekat nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu biće preseljen Istorijski muzej Srbije koji je sada na tri lokacije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentara

 1. Bojan
  19. новембар 2020. 23:05

  Znači nisu normalni, sve je to plan kao i sa Kosovom, tako će biti sa jugom Srbije

 2. Bobby
  21. новембар 2020. 11:57

  Врло опасна ствар, а све у циљу промовисања некакве имагинарне политике "добросуседства", креиране у Бриселу, када вам тај са киме сте установили такав режим најмање што жели, је добро. Сцене са француских улица ће ускоро постати реалност и у Србији.

 3. Unutrašnji dijalog o Kosovu
  21. новембар 2020. 22:41

  Državljani Albanije mogu u Srbiju sa ličnom kartom: Znači, preko Mini Šengena, Vašingtonskog sporazuma o normalizacciji... montira se "normalizacija odnosa" u regionu balkana sa akcentom na Srbiju i Kosovo-Albanijom (Srbija otvorenih granica)? Koji je cilj, ako nije priprema za proglašenje "kompromisa" o nirmalizaciji... za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma Srije i Kosova da Kosovo dobije punopravno članstvo u UN i ostalim medjunarodnim organizacijama? Promet robe i kapitala regulisan je CEFTA sporazumom, ali se preko njega nadovezuje mini šengen za promet ljudi i usluga (da se Albanci sa Kosova i Albanije zapošljavaju i naseljavaju po Srbiji, koji će Srbi da idu na Kosovu (sa priznatim diplomama) ? - Gde su recipročne mere?). Sistem "otvorenih granica" (promet ljudi, usliga, bez granica i ličnih karata) decenijma je delovao u Titovo vreme, šta je Srbija dobila od svoje pokrajine KiM - separatizam, etničko čišćenje Srba i i otimanje teritorije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.