Vlada Crne Gore osnovala novu nacionalnu avio kompaniju: “Zvaće se ToMontenegro”

0

(Beta) – Crnogorska vlada donela je odluku o osnivanju nove nacionalne avio kompanije ToMontenegro, nakon što je zbog dugova i odbijanja da je dalje subvencioniše prizemljila avione Montenegro erlajnza (MA).

Vlada je, kako je danas saopštila, usvojila statut nove kompanije i opredelila osnivački kapital od četiri miliona evra za njeno pokretanje.

Podgričke Vijesti navode da bi proces osnivanja nove kompanije mogao da bude završen do kraja februara, a da bi prvi letovi mogli da se očekuju u roku od šest do devet meseci.

Vlada je ranije saopštila da nema zakonskog osnova da dalje subvencioniše Montenegro erlajnz i od 25. decembra prošle godine prizemljla avione nacionalnog avio prevoznika.

Prethodno je Agencija za zaštitu konkurencije zabranila dalju državnu pomoć MA.

Prema pisanju podgoričkog lista, namera Vlade je da u međuvremenu održi u životu MA i pokrene minimum letova kako licence i dozvole ne bi bile izgubljene. To će, pored pitanja održavanja imovine i zaposlenih u MA, biti zadatak novog Odbora direktora Montenegro erlajnza koji bi trebalo da bude osnovan na skupštini akcionara kompanije zakazanoj za 8. februar.