Vjosa Osmani i Aljbin Kurti se oglasili povodom godišnjice Bitke na Košarama

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Predsednica privremenih isntitucija u Prištini Vjosa Osmani ocenila je danas u Memorijalnom kompleksu “Bitka na Košarama”, da je ta bitka “jedan od najponosnijih trenutaka novije istorije Kosova”.

Ona se poklonila ispred spomenika u Košarama i tom prilikom istakla da je nezavisno od nejednakosti u naoružanju “probijanje granice između Kosova i Albanije 9. aprila 1999. godine označilo pobedu za sav narod Kosova”.

“Danas obeležavamo ovu bitku kao jedan od najponosnijih trenutaka naše novije istorije. Svedočila je da je sloboda neprocenjiva i da su odlučnost da se ona ostvari i duh jednog naroda nesalomivi. Probijanje granice između Kosova i Albanije 9. aprila 1999. godine označilo je pobedu ne samo za devojčice i dečake OVK, već i za sav narod Kosova”, rekla je Osmanijeva.

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da je rezultat bitke na Košarama “slobodno i nezavisno Kosovo”.

“Ona učestvuje u našem današnjem vremenu, u svim državnim ostvarenjima koja proističu iz rata Oslobodilačke vojske Kosova”, napisao je Kurti.

Prema njegovim rečima, “u savremenoj istoriji Kosova, Bitka na Košarama predstavlja jedno od onih kretanja posle kojeg se prošlost jednostavno ne može preokrenuti i kada otvorena budućnost postaje jednosmerna destinacija”.

Podvukao je da je bitka na Košarama označila probijanje jugoslovensko-albanske granice, “koja je Albance držala razdvojene od 1913. godine”.