Vjosa Osmani: “Cilj dijaloga nije bio da Vučić i Tači postanu prijatelji”

0
Foto: Profimedia

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani ocenila je da kosovski Srbi nisu ništa dobili od dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, što treba promeniti, prenosi N1.

Cilj dijaloga nije bio očuvanje ili izgradnja karijera, kako je rekla, predsednika dve zemlje i stvaranje njihovog prijateljstva. To treba objasniti ljudima, izjavila je Vjosa Osmani.

Prema njenim rečima, “sporazumi mogu integrisati ljude na Kosovu, omogućiti im da žive zajedno i ekonomski napreduju”.

“Kao i devedesetih godna, Srbija nije zainteresovana za ljude, već samo za teritoriju. Vreme je da Srbi na Kosovu shvate da smo mi politički lideri koji predstavljaju njihove interese. Želimo da živimo na Kosovu gde se oni osećaju bezbedno i mogu da vode uspešan život”, izjavila je Osmani.

Ona je rekla da je Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom koji ne bi značio promenu granica.

“Apsolutno se protivimo razmeni teritorija, podeli Kosova i drugim oblicima promene granica, jer bi to ugrozilo teritorijalni integritet i državnost Kosova”, izjavila je Osmani.

Ona je konstatovala da je teritorijalni aspekt jedan od najvažnijih elemenata državnosti.

“Zbog te ideje smo se dve i po godine borili protiv predsednika Kosova Hašima Tačija. On može da nastavi da o tome sanja, ali sa ovom vladom ne može biti takvog sporazuma”, zaključila je Vjosa Osmani.