Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudiće se u Hagu

1
Foto: Printscreen

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je odluku sudije da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Hagu.

Odnosno, sudiće im se u Hagu,a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Ovom odlukom koja je danas saopštena iz Mehanizma, odbijena je žalba Srbije izjavljena prošlog leta na odluku koju je nakon ponovnog odlučivanja doneo 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun koji je tada poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom, koja je sada potvrđena, naloženo je da se Jojić i Radeta uhapse i izruče Hagu, prenosi B92.

Žalbeno veće u obrazloženju odluke konstatovalo je da sudija pojedinac nije počinio nijednu grešku u svojoj odluci.

Prva odluka iz 2018. godine, kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji poništena je po žalbi “prijatelja tužilaštva”, koji je isticao da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog “zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica”.

Funkcioneri SRS Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

1 KOMENTAR

  1. Не знам ко је потписивао и шта је у том “Протоколу” о сарадњи са тим судом договорено, али да се држављани Републике Србије изручују страним државама или судовима по основу непоштовања тог, или било ког суда, представља озбиљно негирање суверенитета једне државе, у овом случају Србије.

Comments are closed.