Vizne restrikcije za Saudijce koji su “pretili Kašogiju i drugim disidentima u inostranstvu…”: Prve mere Bajdenove administracije nakon izveštaja o ubistvu novinara…

0
JIM WATSON / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – SAD su objavile danas da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su “pretili disidentima u inostranstvu”, a pre svega saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mere su najavljene ubrzo posle današnjeg objavljivanja izveštaja američke obaveštajne službe u kome se optužuje saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman da je “odobrio” ubistvo novinara Džamala Kašogija. Sa izveštaja koji je sastavljen ranije danas je skinuta oznaka tajnosti.

Ove mere donete su na osnovu novog propisa koji američki Stejt department naziva “Kašogi zabrana” (SAD) i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mere nisu navedeni.

“Džamal Kašogi je platio životom da izrazi svoje mišljenje”, rekao je Entoni Blinken i objasno da hoće da “kazni države koje prete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima izvan svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode”.

“Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i pretnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima treba da prestanu. SAD ih neće tolerisati”, rekao je Blinken u saopštenju.