Vitalij Kličko: “Uzeću oružje da se borim u krvavom ratu”

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji Vitalij Kličko rekao je da će uzeti oružje zajedno sa svojim bratom Vladimirom da se bori u „krvavom ratu“ nakon ruske invazije na njihovu domovinu Ukrajinu.

Rusija je u četvrtak započela svoju invaziju kopnom, vazduhom i morem. Procenjuje se da je oko 100.000 ljudi pobeglo jer su velike gradove potresle eksplozije i pucnjava. Prijavljeno je više od 100 ubijenih.

Vitalij Kličko, koji je od 2014. bio gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva, rekao je da je spreman da se bori. „Nemam drugog izbora, moram to da uradim. Boriću se“, rekao je 50-godišnjak, preneo je Gardijan.

Vitalij Kličko je rekao da je Kijev ugrožen i da je glavni prioritet rad sa policijskim i vojnim snagama na podršci kritičnoj infrastrukturi, uključujući isporuku struje, gasa i vode za svoje građane. Rekao je da su civili spremni da brane Kijev kao vojnici.

„Verujem u Ukrajinu, verujem u svoju zemlju i verujem u svoj narod“, rekao je Vitalij Kličko.

Bivši šampion u teškoj kategoriji Vladimir Kličko se ranije ovog meseca prijavio kao rezervista u vojsku Ukrajine, rekavši da ga je ljubav prema svojoj zemlji primorala da je brani.

“Ukrajinski narod je jak. I ostaće veran sebi u ovom strašnom iskušenju. Narod koji čezne za suverenitetom i mirom. Narod koji ruski narod smatra svojom braćom“, napisao je on u objavi u četvrtak.

„Zna da oni u suštini ne žele ovaj rat. Ukrajinski narod je izabrao demokratiju. Ali demokratija je krhak režim. Demokratija se ne može braniti sama; potrebna je volja građana, zalaganje svih. U suštini, nema demokratije bez demokrata”, dodao je Klličko.