Ljubiteljima viskija nije potrebna posebna potvrda da je njihovo omiljeno piće zaista božansko, ali kad papa Franja kaže da je viski „prava sveta voda“, ne zvuči nimalo loše, piše Forbs.

Papa Franja je to izgovorio kao šalu škotskim sveštenicima koji su mu na prijemu u Vatikanu ponudili flašu viskija na poklon. Iako je ovaj trenutak zabeležen videom prošle godine, priča je tek nedavno privukla pažnju. Taj deo snimka Vatikan je cenzurisao, ali će se naći u BBC-jevom dokumentarcu.

Na snimku papa razgovara sa sveštenicima i kada su mu dali bocu, umesto da je samo preda svom pomoćniku, kako je to uobičajeno s poklonom, podigao ga je i rekao:“ Questa e la vera aqua santa „, što znači: „Ovo je prava sveta voda“.

Što se tiče vrste viskija, bila je to boca Obana sa zapadne obale Škotske. Da papa voli viski dokazuju i neke ranije fotografije. Neki sveštenici su svedočili i ranije da je papu oduševio viski koji su mu poklonili, a navodno je rečenicu o svetoj vodici ponovio nekoliko puta.

Dobar viski papa je dobijao i od britanske kraljevske porodice.

Komentar(1)

  1. Bozidar jovanovic
    18. aprila 2020. 05:29

    Zelim da Vam ukazem na jedan termin, koji Vi, kao i svi mediji u Srbiji bez izuzetka, pogresno koristite. Dakle, radi se o imenu rimskog pape koga je neko, pretpostavljam, u Hrvatskoj prozvao Franja a Srbi prihvatili bez ikakvog razloga, cak ga tako naziva i nas Patrijarh.Dakle, njegovo svetovno ime je Horhe Mario Bergoljo a on je uzeo crkveno ime Francisko po svecu San Francisku u spanskom govornom podrucju, sto je i papin maternji jezik. Pa je tako u latinskom Franciscus, u italijanskom Frančesko, u nemackom Franziskus, u engleskom Frensis. On kod nas ne mogao da bude nista drugo do papa Fracisko. Bozidar Jovanovic , dipl. ing. Uzwil,  Svajcarska

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.