Viši sud: “Neistina da je predsednik suda savetovao Kokezu da odbije poligraf”

0

Viši sud u Beogradu, čiji je predsednik Aleksandar Stepanović, oglasio se saopštenjem povodom navoda najviših državnih funkcionera i medija da je predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza tokom saslušanja u SBPOK-u MUP Srbije odbio poligraf jer ga je tako savetovao Stepanović, ocenivši da je reč o “apsolutnoj neistini”.

„Postavlja se pitanje zašto su svega četiri dana nakon što je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta izglasao amandmane na Izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, u kojima su jasno apostrofirani predmeti koji moraju biti rešeni ukoliko Srbija želi da nastavi svoj pregovarački put u pogledu Poglavlja 23, sudije i predsednik suda pred kojim su upravo u toku krivični postupci o kojima je reč, predmet senzacionalističkog izveštavanja pojedinih provladinih medija, koje se zasniva jedino na neistinama? Kome može da smeta nepristrasno postupanje suda u pomenutim sudskim predmetima?“, saopštio je Viši sud u Beogradu.

U saopštenju se navodi da „ovo nije prvi put od osnivanja Posebnog odeljenja da sudije i tužioci prolaze kroz medijske pritiske“.

„Posebno ističemo današnje navode iz pojedinih medija, u kojima stoji da je na pitanje policijskih službenika zašto ne želi da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, predsednik FSS-a odgovorio da ga je to savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu, što je apsolutna neistina, budući da predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“, saopšteno je.

Viši sud ističe da je „iznošenje ovakvih neistina u pojedinim medijima, između ostalog i sa nacionalnom frekvencijom, veoma indikativno i očigledno usmereno kao pritisak na dalje postupanje suda i urušavanje integriteta sudske institucije koja je nadležna za postupanje u predmetima organizovanog kriminala“.

O saslušanju Kokeze oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Dobio sam sve neophodne informacije i ne bih da se izjašnjavam, osim da ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem, a ne sa deset, iako je ključno pitanje da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, izjavio je predsednik Vučić.