Više od 700 nezadovoljnih lekara podržalo apel, 15 miliona zaraženih u svetu, Tramp promenio mišljenje o maskama: Vaš brifing za sredu

0

PRESEK – U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano rekordnih 10.310 osoba, njih 352 bilo je pozitivno na korona virus, a preminulo je devet lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 198 pacijenata.

Hospitalizovana su 4.722 pacijenta.

Do sada je u Srbiji preminuo 491 pacijent zaražen koronavirusom.

UDVOSTRUČEN BROJ POTPISA NEZADOVOLJNIH LEKARA – Broj lekara, potpisnika apela “Ujedinjeni protiv KOVIDA” koji je pokrenula neformalna grupa od 350 lekara, u toku popodneva i večeri je nastavio da se uvećava.

Grupi od 350 lekara svojim potpisima se pridružilo još 372 njihovih kolega, pa je na sajtu https://www.ujedinjeni-protiv-kovida.net/ jutros oko 720 potpisa.

Pokrtači apela traže u otvorenom pismu da se formira novi Krizni štab Vlade Srbije, da se istraže navodi o zataškavanju podataka i da se prekinu zastrašivanje i politizacija koji “narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Veliki broj potpisa našao se na sajtu nakon konferencije za štampu na kojoj je bilo reči o ovom otvorenom pismu.

“VEĆA JE ŠANSA DA ĆE ZARAŽENA TRUDNICA RODITI ZDRAVU NEGO ZARAŽENU BEBU” -Načelnica Dnevne bolnice u GAК “Narodni front” Ana Mitrović Jovanović rekla je za RTS da u toj ustanovi imaju dobro iskustvo sa kovid pozitivnim trudnicama, kao i da je veliki broj njih na kućnom lečenju.

“Ne smemo da paničimo, u GAК Narodni front imamo dobro iskustvo, na prijemnom odeljenju imamo pet trudnica, dve su već porođene”, rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, kovid pozitivna mama ne mora da rodi kovid pozitivnu bebu.

“Veća je šansa da će roditi zdravu bebu. Sa druge strane, najveći broj kovid pozitivnih trudnica može da bude kod kuće sa vrlo lakom simptomatskom terapijom i da lako prođe infekciju”, objasnila je doktorka Mitrović Jovanović.

DR GRUJIČIĆ: MOŽETE DA NE VOLITE VUČIĆA ALI ON JE INSTITUCIJA… – Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je da Covid-19, iako je respiratorna infekcija, izaziva buru u čitavom organizmu.

Ona je rekla da je od 1.000 pacijenata samo sedam imalo antitela, te je jasno da kao društvo nemamo imunitet na Covid-19.

“Može da vam se ne sviđa (Aleksandar) Vučić, ali on je institucija. Mislim da je potrebno da poštujemo državu. Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, jer imamo veliki broj zaraženih i moramo da zbrinemo taj broj zaraženih. Daj nosite te maske i ubeđena sam da ćemo u avgustu sve završiti”, rekla je doktorka Grujičić.

VIŠE OD 15 MILIONA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U SVETU – U svetu je zabeleženo više od 15 miliona zaraženih koronavirusom, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Najveći broj zaraženih je za sada u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se beleži više od četiri miliona kovid pozitivnih i najviše žrtava kovida 19.

Najteža situacija je u Floridi koja dnevno beleži više od 15.000 novozaraženih.

Druga zemlja u svetu po broju zaraženih je Brazil u kome je pozitivnih na kovid 19 više od dva miliona, a jedan od zaraženih je i predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

Potom sledi Indija sa više od milion zaraženih, a ta mnogoljudna zemlja beleži više od 600 umrlih za poslednja 24 sata.

CRNA GORA PONOVO PROGLASILA EPIDEMIJU – Crnogorsko “Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti” je odlučilo da ponovo proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na celoj državnoj teritoriji, saopštila je Vlada.

Crna Gora je kraj epidemije proglasila 2. juna, ali od sredine juna kada je registrovan prvi novi slučaj, drastično raste broj obolelih, tako da ih je do danas 1.920, dok je 26 umrlo.

Od sutra, u sredu, uvodi se više novih privremenih mera za sprečavanje širenja zaraze, dok se istovremeno u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik, mere ublažavaju.

TRAMP PROMENIO MIŠLJENJE O MASKAMA – Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas Amerikance da nose zaštitne maske ako ne mogu da drže distancu od drugih ljudi.

On je ocenio da će se situacija u vezi sa koronavirusom verovatno prvo pogoršati, a potom poboljšati.

“Ona će se verovatno, nažalost, pogoršati, pre nego što bude bolje”, rekao je Tramp na prvom brifingu posvećenom pandemiji korona virusa posle više meseci.

USTAVNI PROBLEMI U SAD – Akcije američkih federalnih policajaca na protestima u Portlandu, hvaljene od predsednika Donalda Trampa, ali izvršene bez pristanka lokalnih vlasti, iznedrile su mogućnost ustavne krize u SAD.

Spor bi mogao da eskalira i u Portlandu i na drugim mestima pošto Tramp kaže da planira slanje federalnih agenata i u druge gradove.

Antirasistički demonstranti koji su nedeljama na ulicama Portlanda prethodnih dana su se sukobljavali s maskiranim, neidentifikovanim agentima ispred federalnog suda u tom gradu, kojima su preko transparenata poručivali “da idu kući”.

Građani koji protestuju zbog rasnih nejednakosti, sinoć su ispunili prostor ispred suda, pre nego što su ih federalni policajci oterali. Protesti su podstaknuti ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja, tokom hapšenja u Mineapolisu.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: