(Beta) – Godišnje u Srbiji prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, po čemu je Srbija na drugom mestu u Evropi, saopštila je danas Inicijativa „Ne davimo Beograd“, pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije.

Inicijativa je to saopštila povodom Svetskog dana čistog vazduha, ukazujući da taj dan stanovnici Beograda dočekuju na prvom mestu svetske liste najzagađenijih gradova na svetu.

„Inicijativa ‘Ne davimo Beograd’ godinama predlaže set mera kojima bi se neodrživo zagadjanje koje udišemo usmerilo u poboljšanje kvaliteta vazduha, ali uprava Grada Beograda nema nameru ni razumevanje da ovo stanje promeni“, dodaje se.

Među predlozima za smanjenje zagađenja su i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, veća kontrola industrijskih zagadjivača, sistemsko praćenje i izveštavanje o zagadjenju vazduha, odustajanje od projekata koji će dodatno zatrovati vazduh poput spalionice, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje gradova, promocija urbane mobilnosti i radikalno poboljšanje javnog prevoza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.