Kompanija Kaspersky je tokom 2023. godine analizirala broj sajber napada na mobilne uređaje koji je dostigao skoro 33,8 miliona širom sveta, što je preko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najčešća pretnja mobilnim uređajima je reklamni softver (adware), koji čine 40,8 odsto svih otkrivenih pretnji. U Srbiji je takođe zabeležen veliki broj napada u 2023. godini.

Dok se međunarodni lideri mobilne industrije okupljaju u Barseloni na Svetskom kongresu mobilnih uređaja (MWC), kompanija Kaspersky objavila je godišnju analizu u kojoj se ističe porast bezbednosnih rizika po mobilne uređaje, usled razvoja zlonamernih mobilnih alatki i tehnologija.

Prema mišljenju eksperata kompanije Kaspersky, primetan je trend rasta napada na mobilne uređaje. Samo u 2023. godini, broj globalnih napada porastao je na 33.790.599, što je skok od skoro 52 odsto u poređenju sa 22.255.956 napada zabeleženih 2022. godine. Najveći broj napada zabeležen je u Nemačkoj sa 513.441, a u Srbiji je zabeleženo 11.883, dok je broj nezabeleženih napada sigurno mnogo veći.

Najčešća pretnja mobilnim uređajima bio je adware, vrsta softvera koji prikazuje neželjene (i ponekad iritantne) pop-up reklame, koje čine 40,8 odsto svih otkrivenih pretnji. Što se tiče bankarskih trojanaca, nakon što se prethodne godine duplirao, broj instalacionih paketa pao je na 153.682 zabeleženih napada. Istovremeno, broj napada preko mobilnih bankarskih aplikacija nije se značajnije menjao.

Sajber kriminalci često distribuiraju mobilne pretnje preko zvaničnih i nezvaničnih prodavnica aplikacija – app stores . U 2023. godini, stručnjaci kompanije Kaspersky primetili su brojne zlonamerne aplikacije koje su se infiltrirale na Google Play-u. To su najčešće bile lažne investicione aplikacije koje su se oslanjale na taktiku društvenog inženjeringa da bi izvukle lične podatke korisnika, pre svega telefonske brojeve i puna imena, koji su kasnije dodati bazama podataka za telefonske prevare. Pored navedenih, učestali su i napadi preko WhatsApp i Telegram modova dizajniranih da kradu korisničke podatke.

„Porast aktivnosti Android malvera i rizičnog softvera tokom 2023. zabrinjava porast napada na mobilne uređaja, nakon relativno mirnog perioda. Broj napada podseća na 2021. godinu i naglašava rizik sa kojim se korisnici suočavaju. Ne treba izgubiti iz vida da trebamo da budemo oprezni i da primenjujemo bezbednosne mere za zaštitu od sajber pretnji koje sve više (i brže) evoluiraju“, komentariše Anton Kivva, stručnjak za mobilnu bezbednost iz kompanije Kaspersky.

Ceo izveštaj o mobilnim pretnjama u 2023. možete pročitati na Securelist.com.

Da biste se zaštitili od mobilnih pretnji, Kaspersky savetuje:

  • Bezbednije je preuzimati aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica kao što su Apple App Store, Google Play ili Amazon Appstore. Čak i tada, aplikacije sa ovih tržišta nisu 100 odsto sigurne, ali su barem proverene i postoji neki sistem filtriranja – ne može svaka aplikacija da se nađe u ovim prodavnicama.
  • Proverite dozvole aplikacija koje koristite i dobro razmislite pre nego što joj omogućite pristup, posebno kada su u pitanju dozvole visokog rizika. Jedina dozvola koja je potrebna aplikaciji za baterijsku lampu je sama lampa (flashlight), a ne i pristup kameri.
  • Pouzdano bezbednosno rešenje pomaže vam da otkrijete zlonamerne aplikacije i adware, pre nego što naprave štetu. Efikasna zaštita mobilnih uređaja je Kaspersky Premium, koju možete nabaviti direktno od nekih mobilnih operatera.
  • Dobar savet je da blagovremeno ažurirate operativni sistem i važne aplikacije. Mnogi bezbednosni problemi se mogu rešiti instaliranjem ažuriranih verzija softvera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.