Više od 30 potresa u Zagrebu od jutros, vlasti poručuju – “Hodajte što dalje od zgrada”, deo građana krenuo ka primorju. A stiže i jak vetar…

0
A photograph taken on March 22, 2020 shows cars destroyed by building rubbles in the streets of downtown Zagreb, after an earthquake hit the country at 06:00 am (0500 GMT). A 5.3-magnitude earthquake shook the Croatian capital of Zagreb on March 22, 2020, damaging buildings and cutting electricity in a number of neighbourhoods., Image: 508452013, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Zagreb se ponovo jako zatresao. Bilo je 16 časova i 16 minuta, a to je bio jedan od tridesetak zemljotresa koji je pogodio prestonicu Hrvatske od jutros.

“Održali smo drugi sastanak državnog vrha s najnovijim informacijama o potresu koji je pogodio Zagreb. Nakon što smo tokom dana obišli grad hteo bih pre svega zahvaliti svim službama koje su se angažovale na saniranju štete, a hvala i sugrađanima i predstavnicima medija na izveštavanju”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“I policija i vojska angažovaće dronove da kompletno iz vazduha snimimo situaciju s krovovima i zato molim sve da hodaju što daje od zgrada. Moramo izbeći da nam sedogodi još veća tragedija nego ove do sada. Nakon inicijalna dva snažna potresa imali smo i preko 30 manjih i treba biti oprezan”, rekao je on.

U Zagrebu je povređeno 11 osoba, među kojima je i teško povređena devojčica, dve osobe su povređene u zagrebačkoj županiji, a tri u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb jutros u 6.23, novi potres jačine 5,2 osetio se u 7 sati. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a poslednje oko 16 časova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabeleženog potresa bio sedam kilometara severno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Zagrebačka policija je saopštila da je do 11 časova imala podatke da je oštećeno 66 objekata i 23 putnička automobila na području te policijske uprave.

Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogođen jutrošnjim potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

A stiže i jak vetar

Na zagrebačkom području očekuju se udari vetra jači i od 65 kilomatara na sat, objavio je Jutarnji list.

Posle potresa koji je pogodio zagrebačko područje meteorolozi su izdali novo upozorenje i građane s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pozivaju na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vetrom.

“Očekuju se jaki udari severnog i severoistočnog vjetra, posebno u severnim predjelima. Udari vetra mogli bi biti snažni i do 65 kilometara na sat”, ističe se.