Više od 3.000 žena prijavilo nasilje u prvih 9 meseci 2019. godine

0
Foto Profimedia

Na kraju prošle godine zabeleženo je 4.728 prijava žena da su bile žrtve nasilje i taj broj je morao da nas zabrine. Punih devet meseci kasnije, situacija ne izgla mnogo bolje.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je da je u Srbiji u prvih devet meseci 3.137 žena prijavilo da su bile žrtve nasilja, prenosi Danas.

Ona je na panelu “Prevencija i sprečavanje nasilja nad ženama i suzbijanje pojave trgovine nad ženama“, koji je održan u okviru Međunarodne konferencije „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne”, ocenila da veći broj prijava u odnosu na prethodni period govori o tome da su žene “smelije, da su se ohrabrile i da veruju institucijama”.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici pruža priliku ljudima da anonimno prijave nasilje.

“Najveći broj stradalih žena nikada nije prijavio nasilje u porodici i zato svako ko ima saznanja da u nekoj porodici postoji nasilje nad ženom to treba i mora da prijavi policiji. Sigurna sam da tako možemo da smanjimo broj žrtava i smatram da je naša moralna obaveza da to učinimo”, navela je Biljana Popović Ivković a preneo MUP.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova 24 časa je otvoren besplatan telefonski broj 0800 100 600, na koji se može prijaviti nasilje.