“Više neću imati afektivne izlive poput onih ispred Skupštine, pokušaću da budem faktor pomirenja. Osim kilograma, izgubio sam i iluzije…”: Boško Obradović u “Utisku nedelje”

0
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Predsednik Dveri Boško Obradović kazao je da Savez za Srbiju (SZS) neće priznavati izbore, parmalent i odluke vlasti i da će odmah nakon izbora preduzeti “demokratske, mirne i nenasilne” metode borbe protiv vlasti.

On je gostujući u “Utisku nedelje” naveo da će opozicija pokušati da ospori legitimitet novoformirane vlasti, a da je cilj postizanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li se konsultovao sa drugim liderima Saveza za Srbiju pre incidenata ispred Doma Narodne skupštine ili otpočinjanja štrajka glađu, Obradović je kazao da je svaku akciju prvo predlagao na sastancima sa ostalim predstavnicima opozicije, ali da je svoje poslednje delovanje preduzeo “kada je video da se svi ti metodi odlažu”.

“Počeo sam (sopstvenu) kampanju aktivnog bojkota, kada sam video da ostali čekaju promenu stava Evropske unije, ekonomsku krizu koja treba da sruši (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića ili priznanje bojkota”, naveo je Obradović.

Boško Obradović izjavio je i da će svoje opoziciono delovanje nastaviti bojkotom izbora i na nenasilan način, a da opozicione partije koje su najavile izlazak na izbore “neće postići ništa ako uđu u ‘razorenu’ Narodnu skupštinu”.

On je rekao da poslanički mandat završava “na isti način kao što ga je i otpočeo, odbranom Ustava” a da više neće imati “afektivne izlive” poput onih ispred Doma Narodne skupštine Srbije, već da će pokušati da bude “faktor pomirenja”.

“Tu se postavlja pitanje gde je kraj tome, toj mržnji. Zato ja prvo smirujem sebe, ja kočim. Hajde da se vratimo na normalan teren društvenog dogovora, nudimo ruku pomirenja. I mi vidimo jezivu poruku, da (vlasti) nisu spremne za to”, rekao je Obradović govoreći o svom štrajku gladju.

Obradović je dodao da je tokom štrajka glađu “pored kilograma izgubio i brojne iluzije o sebi i o drugima”, a da trenutno radi na političkom manifestu koji će uskoro predstaviti predsedništvu Dveri.

“Bez međusobnog razumevanja mi dalje ne možemo da nastavimo. Pravac gde vidimo samo naš cilj… je pravac koji ne vodi nikuda i zato je ta moja pružena ruka i drugima opoziciji, javnosti i vlastima, da izađemo na novu stranicu naše istorije, koja bi nas okrenula nas ka razgovoru i dogovoru”, navodi Obradobvić.

(Beta)