Više javno tužilaštvo omogućilo Povereniku uvid u Cvijanov predmet

0
screenshot/youtube

(Beta) – Više javno tužilaštvo u Beogradu omogućilo je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uvid u spise predmeta koji se odnosi na utvrdjivanje okolnosti pod kojima je preminuo advokat Vladimir Cvijan, saopšteno je danas iz tog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta prilikom odlučivanja u drugom stepenu, u predmetu po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja advokata Ivana Ninića, čiji je zahtev odbijen, a koji je pokrenuo Poverenik.

Više javno tužilaštvo je dopisom od 6. januara 2022. godine, obavestilo Poverenika da je potrebno da se njegov predstavnik obrati tužilaštvu radi zakazivanja termina u kome će mu biti omogućen uvid u spis pomenutog predmeta.

“Podsećamo da je zahtev advokata Ninića odbijen imajući u vidu osnovno ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca na zaštitu podataka o ličnosti, kao i odredbu člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te imajući u vidu prirodu traženih informacija i sadržinu navedenog predmeta, s obzirom da bi dostavljanje traženog predmeta na uvid ozbiljno ugrozilo pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka i to ne samo preminulog lica, već i članova njegove porodice, kao i poštovanje prema preminulom licu, njegovom dostojanstvu, stečenom ugledu i časti za života”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, prilikom odlučivanja imalo u vidu “način na koji je zloupotrebljena smrt advokata Cvijana u medijima, kao i sumnju u pravi interes koji se krije iza javnih istupanja advokata Ninića”.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime