Beta) – Preko besplatne telefonska linija za psihološku pomoć građanima, otvorene 16. marta, pomoć je do sada zatražilo više od 12.500 građana, rekla je direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić.

Ona je za RTS navela da se pored toga još oko 11.000 javilo na liniju za prevenciju samoubistva.

„Telemedicina je upotrebljena maksimalno. Najviše su zvale žene zbog depresije, a pitanja su se menjala zavisno od nedeumica koje su imali i koja su se menjala tokom epidemije“, rekla je Stašević Karličić.

Prema njenim rečima, posebno zabrinjava veliki broj problema sa adeloscentima, zbog čega je u okviru linije za pomoć otvorena opcija za ovu izuzetno ranjivu grupu.

„Najviše se žale na funkcionisanje u porodici, probleme u vršnjačkoj grupi, probleme u školi, a problem suicida najbrže raste upravo u ovoj grupi“, kazala je direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“.

Prvih psihotičnih epizoda bilo je za 20 odsto više u odnosu na period pre pandemije, a one su se dešavale kod hipersenzitivnih i ljudi koji su bili predisponzirani za to.

„Mnogi su se razboleli i tokom, pa i posle preležanog kovida. Najčešće je reč o kongitivnim smetnjama poput zaboravnosti i konfuzije, a prve psihotične epizode obično su praćene idejama koje nisu utemeljene u realnosti“, navela je Stašević Karličić.

Ona je kazala da je svima kojima je potrebna pomoć na raspolaganju besplatan telefonski servis Klinike „Dr Laza Lazarević“ na broj 0800 309 309.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.