Više članica EU zabranila saobraćaj iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa: “Možda je mutirana varijanta već na (evropskom) kopnu…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Više članica Evropske unije odlučilo je danas da zabrani letove iz Velike Britanije, dok Nemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da spreči prenošenje novog soja koronavirusa koji se širi jugom Engleske.

Holandija je jutros zabranila letove najmanje do kraja godine, dok je belgijski premijer Aleksander De Kro rekao da je “iz predostrožnosti” izdao takvu naredbu za period od 24 časa koji počinje u ponoć.

“Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i da li je možda već na (evropskom) kopnu”, kazao je De Kro i dodao da se nada da će situacija biti jasnija do utorka.

Belgija je obustavila i železnički saobraćaj sa Velikom Britanijom, a zbog te odluke od sutra neće saobraćati ni vozovi Eurostara između Londona, Brisela i Amsterdama. Ta kompanija poznata po brzim vozovima navela je da saobraćaj između Londona i Pariza neće biti obustavljen.

Italija i Austrija su saopštile da će obustaviti avionski saobraćaj sa Velikom Britanijom, ne navodeći kada će zabrana biti na snazi.

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo naveo je da Vlada priprema meru “da zaštiti Italijane” od nove varijante koronavirusa.

U Velikoj Britaniji zvanično živi više od 327.000 italijanskih državljana, dok ih prema nezvaničnim podacima ima oko 700.000.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je agenciji Dpa da je ograničenje letova iz Velike Britanije “ozbiljna mogućnost”.

Vlada Nemačke, koja predsedava Evropskoj uniji, u bliskom je kontaktu sa susednim zemljama povodom nove opasnosti, navela je Dpa.

Češka za sada nije uvela zabranu letova, ali jeste strože mere karantina za ljude koji dolaze iz Velike Britanije.

Države članice EU navode da reaguju na oštrije mere u Londonu i okolnim oblastima koje je juče uveo britanski premijer Boris Džonson.

Džonson je rekao da nova varijanta koronavirusa koja se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih utiče na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

On je dodao da nema dokaza koji ukazuju da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da izaziva teže simptome, kao i da nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv njega.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je sinoć navela da je “u bliskom kontaktu sa britanskim zvaničnicima povodom nove varijante koronavirusa”.

SZO je obećala da će obavestiti vlade i javnost čim se o toj novom soju virusa bude nešto više znalo.

Novi soj koronavirusa identifikovan je na jugoistoku Engleske u septembru, od kada cirkuliše u toj oblasti, rekla je danas zvaničnica SZO Marija Van Kerkov.

“Ono što znamo je da ima povećanu sposobnost prenošenja, u smislu sposobnosti da se širi”, kazala je Van Kerkov.

Ona je navela da je novi soj identifikovan i u Danskoj, Holandiji i Australiji, gde je zabeležen jedan slučaj bez daljeg širenja.

“Što se duže ovaj virus širi, to ima više prilika da se menja. Zato odmah moramo da učinimo sve što možemo da sprečimo širenje, a minimiziranjem širenja smanjićemo šanse za njegovu dalju promenu”, dodala je zvaničnica SZO.

Britanska zvaničnica Suzan Hopkins rekla je da, iako novi soj virusa cirkuliše od septembra, vlasti su tek ove nedelje dobile dovoljno dokaza da saopšte da ima veću sposobnost prenošenja od drugih virusa koji cirkulišu.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500