Visa i Mastercard se povlače iz Rusije: “Nema više transakcija zbog ničim izazvane invazije…”

0
EPA/PETER FOLEY

Kompanije za finansijske usluge Visa i Mastercard objavile su sinoć da obustavljaju poslovanje u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na susednu Ukrajinu, javili su svetski mediji.

Visa je u saopštenju navela da će sve transakcije biti obustavljene u narednim danima. Naveli su i da sve transakcije započete sa Visa karticama izdatim u Rusiji više neće raditi van te zemlje, kao i da bilo koje Visa kartice koje izdaju finansijske institucije van Rusije više neće funkcionisati unutar Ruske Federacije.

Al Keli, izvršni direktor kompanije “Visa Inc”, naveo je u saopštenju da se kompanija oseća „prinuđenom da reaguje“ nakon ruske „ničim izazvane invazije na Ukrajinu“ i „neprihvatljivih događaja kojima smo svedoci“.

„Žalimo zbog uticaja koji će ovo imati na naše cenjene kolege, kao i na klijente, partnere, trgovce i vlasnike kartica koje poslužujemo u Rusiji“, rekao je Keli.

Kompanija Mastercard je u subotu saopštila da je i ona donela odluku da obustavi usluge u Rusiji zbog „prirode aktuelnog sukoba koji je bez presedana“.