“Virus je nastao u laboratoriji”, “korona ne postoji” i ostale teorije zavere u koje veruje skoro četvrtina Italijana

0
Profimedia

(Beta) – Jedna četvrtina Italijana veruje u teorije zavere koje se odnose na epidemiju koronavirusa, navodi se u jednoj danas objavljenoj anketi.

Među najpopularnijim teprijama zavere su da je virus stvoren u laboratoriji kako bi promenio globalnu ravnotežu stanovništva ili da virus uopšte ne postoji već je izmišljen kao izgovor za kontrolu ljudi.

Oko 20 odsto Italijana veruje da je virus stvoren u laboratoriji i da je namerno proširen da bi promenio globalnu ravnotežu, dok pet odsto veruje da virus uopšte ne postoji, ali se koristi za kontrolu ljudi i ekonomije, utvrđeno je anketom grupe SWG, prenose italijanski mediji.

Među onima koji veruju u teorije zavere, 33 odsto misli da su virus stvorili Kinezi, 21 odsto da su to multinacionalne mreže koje žele da se obogate, a 20 odsto da je virus stvorila svetska elita da bi uspostavila “zdravstvenu diktaturu”. Oko 16 odsto opet misli da je virus delo mafije koja želi da se obogati i poveća svoju moć.

Protiv koronavirusa bi se vakcinisalo 44 odsto ispitanika, a 26 odsto samo ako je vakcina obavezna. Oko 11 odsto je navelo da se ne bi vakcinisalo ni kada bi to bilo obavezno, a 19 odsto je neodlučno.

Ispitanici su bili veoma kritični prema mladima, smatrajući da su oni glavni prenosioci koronavirusa.

Oko 71 odsto je u anketi navelo da se donekle ili u potpunosti slaže sa sledećom rečenicom: “Današnja omladina je rasla u blagostanju, sve im je dato, a u vreme koronavirusa nisu voljni na bilo kakvo žrtvovanje za opšte dobro”.

Italija, prva zemlja u Evropi koja je pogođena koronavirusom u februaru, u ponedeljak je premašila broj od 50.000 mrtvih, dok je više od 1,4 miliona njenih stanovnika inficirano.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500