Virtuelni sastanci i srušene zgrade: Brojni (uzaludni) pozivi za prekid vatre između Izraelaca i Palestinaca

0

(Beta-AP) – Diplomate u Savetu bezbednosti UN i  ministri spoljnih poslova 57 muslimanskih zemalja sazvali su hitne sastanke kako bi zatražili prekid krvoprolića posle gotovo nedelju dana izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je palestinski Hamas raketirao Izrael koji je sprovodio vazdušne napade na pojas Gaze.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je na jučerašnjem virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN da “SAD neumorno rade preko diplomatskih kanala” da poostignu prekid borbi. 

Međutim, sukobi između Izraela i palestinskih ekstremista Hamasa na vlasti u pojasu Gaze, dostigli su najviši nivo od 2014. godine, iako se povećava broj međunarodnih poziva za smirivanje za sada nema naznaka da ima napretka.   

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, rešena da skrene usmerenje  spoljne politike sa Bliskog istoka i Avganistana, za sada odbija da kritikuje ono što radi Izrael u tom sukobu ili da pošalje izaslanika visokog nivoa u region.

SAD su za sada blokirale višednevne napore Kine, Norveške i Tunisa da izdejstvuju u Savetu bezbednosti UN izdavanje saopštenja, uključujući poziv na prekid neprijateljstava.

Na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN generalni sekretar Antonio Guteres rekao je da se svetska organizacija zalaže aktivno kod svih strana da se odmah primeni prekid vatre.

Osam ministara spoljnih poslova govorilo je na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti pokazjući ozbiljnost sukoba i skoro svi su pozivali na kraj borbi.

U izraelskim napadima na grad Gazu juče srušene su tri zgrade i stradalo je najmanje 42 ljudi, preneli su lekari čime je ukupno od kada su Hamas i Izrael počeli svoje sukobe u pojasu Gaze ubijeno 188 ljudi, a u Izraelu osam. Među poginulima je najmanje 55 dece u Gazi i petogodišnji dečak u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je rekao u televizijskom obraćanju da njegova zemljal želi da Hamas plati “tešku cenu” i da će za to biti potrebno vreme, naznačujući da će se sukob za sada nastaviti.

Predstavnici muslimanskih zemalja  iz 57-člane Organizacije islamske zajednice (OIC) sastali su se juče virtuelno da traže od Izraela prekid napada u kojima se ubijaju palestinski civili u pojasu Gaze. Saudijski ministar spoljnih poslova Faisal bin Farhan pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme hitne akcije da bi se smesta prekinule vojne operacije.

Na sastanku OIC  Turska i neke druge zemlje su takođe kritikovale američke napore uz koje su su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i druge islamske zemlje potpisale bilateralne sporazume sa Izraelom da normalizuju odnose, zanemarujući neuspele međunarodne pokušaje za postizanje dugoročnog mira između Izraela i Palestinaca.