“VIP vakcinacija”: Kako je 70 poznatih ličnosti primilo vakcinu preko reda, iako nisu među 1,8 miliona prioritetnih primalaca

0

(Beta-AFP) – U Argentini je izbio skandal sa vakcinisanjem poznatih ličnosti nakon što je ministarstvo zdravlja objavilo spisak od 70 osoba koje su nepropisno primile vakcinu protiv koronavirusa.

Na tom spisku su predsednik Alberto Fernandez i članovi njegovog kabineta, kao i ministar ekonomije Martin Guzman, argentinski ambasador u Brazilu, bivši predsednik Eduardo Dualde, njegova supruga i njihova deca, kao i zvaničnici koji nisu među prioritetima za prvih 1,8 miliona doza vakcina.

Prioriteti za dobijanje vakcine su zdravstveni radnici i osobe starije od 70 godina u unutrašnjosti zemlje, a stariji od 80 godina u Buenos Ajresu.

Skandal je izbio u petak kada je jedan novinar na radiju rekao da je zbog prijateljstva sa bivšim ministrom zdravlja Ginesom Gonzalezom Garsijom, koji je morao da podnese ostavku, vakcinisan u prostorijama ministarstva, dok je bolnica u Buenos Ajresu dobila 3.000 doza vakcine protiv koronavirusa.

U Argentini, koja ima 44 miliona stanovnika, registrovano je više od dva miliona zaraženih i 51.000 umrlih od koronavirusa.

Zemlja je do sada dobila 1,22 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V i 580.000 doza indijske vakcine, a narednih dana očekuje i milion doza kineske vakcine Sinofarm.

Oko 13 tužbi podneto je protiv bivšeg ministra zdravlja, a nova ministarka Karla Vizoti negira postojanje  “vakcina za VIP” u okviru ministarstva.

“Ideja o VIP vakcinaciji u ministarstvu zdravlja je pogrešna. Ono što se dogodilo je bila specifična situacija, 10 ljudi je otišlo da se vakciniše i predsednik je preduzeo neophodne mere”, izjavila je ona.

Na zahtev tužilaštva iz Buenos Ajresa, policija je sinoć bila u ministarstvu zdravlja kako bi proverila ko je sve ulazio u zgradu 1. i 19. februara, piše argentinska štampa.