LIMA, Peru – Nada koja je stigla sa prvim vakcinama u Južnu Afriku polako se pretvara u bes, jer je kampanja imunizacije skliznula u skandal, korupciju i kronizam.

Dva ministra iz Perua i jedan argentinski podneli su ostavke nakon što je na videlo izašlo da su trgovali pristupom vakcinama. Jedan ministar u Ekvadoru trenutno je pod istragom zbog iste optužbe.

Tužioci u tim zemljama, kao i u Brazilu, istražuju na hiljade drugih optužbi o neregularnostima u ovom procesu, a većina uključuje političare sa lokala.

„Svi su oni znali da postoje pacijenti koji umiru“, kaže Robert Kampos (67), lekar iz Lime. „I svi oni su vakcinisali svoje prijateljčiće.“

Južna Amerika ne uspeva da nabavi dovoljan broj doza, koje su razgrabile bogatije zemlje. Dr Kampos kaže da on nije pravio listu za vakcinaciju kada su ograničene doze stigle za zdravstvene radnike na kontinentu.

Južna Amerika je teško pogođena virusom; skoro petina svih smrti na svetu zabeležena je ovde – 450.000, prema zvaničnim podacima – uprkos tome što na kontinentu živi oko pet odsto stanovnika sveta. Virus je doveo do kolapsa skoro svakog nacionalnog zdravstvenog sistema.

Skandal nalikuje aferama koje su se događale i u Libanu, Španiji, na Filipinima i u Sjedinjenim Državama, gde su takođe neki preko reda došli do vakcine. U Latinskoj Americi, drska priroda ovih slučajeva izazvala je bes. U Peruu je zamenik ministra zdravlja primio dodatne doze preostale iz kliničkih ispitivanja; a vakcinisani su i njegova supruga, sestra, dvoje dece, sestrić i sestričina. Ministar zdravlja Ekvadora odvojio je doze iz prve pošiljke pravo u jedan luksuzni privatni dom za stare, u kojem živi njegova majka.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Jedan poznati novinar iz Argentine prošlog meseca je u radijskom intervjuu rekao da je primio vakcinu u Ministarstvu zdravlja, nakon što je pozvao svog prijatelja – tadašnjeg ministra zdravlja – i tako razotkrio postojanje onoga što lokalni stanovnici nazivaju „VIP klinikom za imunizaciju“. U Brazilu su tužioci tražili hapšenje gradonačelnika Manausa, zbog sumnje da je saradnicima i prijateljima omogućio vakcinisanje.

Građani širom Južne Amerike na društvenim mrežama izrazili su negodovanje zbog ovih zloupotreba i počeli da navode imena onih koji se ubacuju preko reda. Lekari i medicinske sestre protestovali su ispred bolnica u februaru, tražeći da oni budu prioritet. Ministri zdravlja podneli su ostavke u Peruu i Argentini, gde je protiv doskorašnjeg zvaničnika podneta i prijava za zloupotrebu moći; ministar zdravlja Ekvadora suočava se sa krivičnom istragom i impičmentom. Skandali su bili posebno glasni u Peruu, gde je pandemija, po zvaničnim podacima, usmrtila 45.000 ljudi.

Samo jedan od bivših predsednika Perua, Martin Viskara, napustio je tu funkciju sa podrškom javnog mnjenja. Sada je i on postao umešan u skandal oko ispitivanja vakcina, kada se ispostavilo da je u tajnosti pelcovan dok je bio na vlasti, u trenutku kada Peru nije bio odobrio niti jednu vakcinu. A onda je sve hteo da zataška.

„Mislili smo da je makar on dobra osoba“, kaže Ana Merino, radnica na kiosku u Limi, čiji je suprug lane preminuo od kovida. „Kome sad da se okrenemo? Ko nam je ostao?“

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 11. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.