Violetta Ehnsperg u galeriji Monolog predstavlja “Izložbu za Čeba Dargeoba”

  0
  Foto. Gwen Meta

  Violetta Ehnsperg je vizuelna umetnica iz Graca u Austriji, čija je umetnička praksa bazirana u Beču. Njeni radovi obuhvataju apstraktno slikarstvo, instalacije, modni dizajn i scenografiju. Materijalnost njenih dela se ogleda u instalacijama od čeličnih lanaca, keramike, drveta, kože, tekstila i konfekcije, kao i u slikama uljem na platnu, skulpturama od gline, tkanine i nakita.

  Centralni aspekt kreativnog procesa Violette Ehnsperg je napetost između tela, prostora i boje. Intenzivno ispitivanje tekstila, boja, krojeva i oblika, održava dinamiku umetnice u njenom odnosu prema svetu koja je stalno u pokretu, u potrazi za impulsima i inspiracijom i u isto vreme na svakom mestu. Ova ambivalentnost između uskovitlanog pokreta i kontemplativne smirenosti je suština umetnosti Violette Ehnsperg.

  Upravo jedan takav poduhvat je dovodi iz Beča u Beograd gde će na licu mesta kreirati umetnost i zaokružiti putovanje uspomena i iskustva koja su je dovde dovela – u “Izložbi za Čeba Dargeoba”, legendarnog karaktera na relaciji dve prestonice – kolekcionar i lopov, diplomata i švercer, prijatelj i dušman, odani porodični čovek i zavodnik – sve u isto vreme. Čeb Dargeob je ostavio tragove u istoriji koji se osećaju i dan-danas.

  Zajedno sam Violettom Ehnsperg i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će istražiti kompleksnost ovog odnosa u “Izložbi za Čeba Dargeoba” u Cetinjskoj 15, 29. septembra u 19 časova. Galerija Monolog je otvorena svakog dana od 17 do 21h, dok će postavka Violette Ehnsperg biti dostupna posetiocima do 21. oktobra.

  POSTAVI KOMENTAR

  Unesite komentar
  Unesite ime