Viola fon Kramon: “Srpska lista sužava konkurentnost, prijavljeni su i pritisci”

0

(Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon, koja je u svojstvu člana delegacije EP, posmatrala izborni proces na Kosovu, rekla je da Kosovo može poslužiti kao primer pluralizma i izbornih standarda u regionu. 

“Posmatranje lokalnih izbora pomoglo nam je da shvatimo kako se razvija i produbljuje demokratija na Kosovu, pokazalo se da je bilo pravih debata između političkih partija. Uprkos izbornoj konkurentnosti, većina političkih partija je ispoštovala jedna drugu i pridržavali su se od svojih poznatih govora”, rekla je Fon Kramon. 

Naglasila je da Kosovo može poslužiti kao primer pluralizma i izbornih standarda u regionu, preneo je portal Kosovo-online. 

Fon Kramon je ocenila da je kampanja među albanskim subjektima bila konkurentna, dok su srpski glasači imali ograničene opcije za izbor svojih predstavnika zbog Srpske liste koja vlada na političkoj sceni unutar srpske zajednice. 

“Neka sistematska pitanja koja su identifikovana u prethodnim misijima nisu tretirana još uvek. Ponovo hoću da izrazim zabrinutost zbog sužavanja političkog prostora za Srbe. Primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici su prijavili i pritisak. To na severu nije čisto za demokratiju i ne može se ostaviti sa strane”, istakla je Kramon.

Zaključila je da Srbi, kao i svi ostali građani Kosova, zaslužuju demokrtaske standarde.