Viola fon Kramon: Đukanović i Vučić pokušavaju da destabilizuju Crnu Goru

0
Printscreen/YouTube/Kosovo Online

(Beta) – Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru pokazalo je da retrogradne snage i dalje koriste svaku priliku za destabilizaciju Crne Gore, ocenila je u pisanoj izjavi poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon.

“Usklađeni u svom cilju da sruše progresivne, pro-EU i pro-NATO snage u crnogorskoj vladi, predsednik (Crne Gore Milo) Đukanović i njegovi sateliti iz DPS-a bore se da spreče buduće krivične istrage izazivanjem međunacionalnih tenzija, snažno podržani od svog bivšeg partnera, prededsednika Srbije (Aleksandra) Vučića, koji dalje koristi SPC za svoje političke ciljeve u Crnoj Gori”, navela je evroposlanica, prenosi N1.

Fon Kramon je poručila da su napetosti i sukobi na i oko Cetinja uzrokovani političkom instrumentalizacijom religije krajnje neodgovorni i neprihvatljivi.

Dodala je da iako Crna Gora ima obavezu da poštuje pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu veroispovesti svojih građana, ne bi trebalo da trpi ratnohuškačku kampanju koju su organizovali njen predsednik Đukanović i beogradski mediji koji su pod kontrolom predsednika Vučića.

“Čvrsto verujemo da je Pokretu URA i drugim progresivnim, proevropskim snagama u Crnoj Gori potrebna snažna međunarodna podrška kako bi se odupreli tim stalnim naporima za destablizacijom. Iskreno se nadamo da će crnogorske bezbednosne i obaveštajne snage, kojima koordiniraju potpredsednik vlade Dritan Abazović i članovi njegovog tima, nastaviti da čuvaju mir i stabilnost zemlje, kao i da će imati impresivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala”, poručila je Fon Kramon.

Izrazila je uverenje da će Crna Gora nastaviti svoje integracije u EU i preko potrebne reforme koje će doneti pravdu, prosperitet građanima i miran suživot multietničkog i multikonfesionalnog društva.