Vimbldon će zabraniti nastup ruskim i beloruskim teniserima

0
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

 (Beta-AFP) – Ruski i beloruski teniseri najverovatnije ove godine neće moći da učestvuju na trećem grend slem turniru u sezoni Vimbldonu, objavio je danas britanski Tajms (The Times).

Odluka bi trebalo da bude doneta zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, ruski i beloruski teniseri su nastavili da učestvuju na ATP i WTA turnirima pod neutralnom zastavom.

Medjunarodna teniska federacija (ITF) ranije je suspendovala reprezentacije obe zemlje u Dejvis kupu i Bili Džin King kupu (bivši Fed kup).

Prema britanskom Tajmsu, nakon gotovo dva meseca pregovora organizatori Vimbldona bi trebalo da zabrane učešće teniserima iz te dve zemlje, a ne da prihvate kompromisni predlog britanske vlade.

Pregovori su imali za cilj da igrači, uključujući drugog tenisera sveta Danila Medvedeva i četvrtu teniserku sveta Beloruskinju Arinu Sabalenku, potpišu deklaraciju u kojoj se obavezuju da neće govoriti pozitivno o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Organizatori Vimbldona veruju da bi potpisivanje ovakvih deklaracija moglo da ima negativan uticaj na porodice igrača.

Ukoliko odluka bude potvrdjena ona će se odnositi na sve turnire na travi u Velikoj Britaniji ovog leta.

KREMLJ: Neprihvatljivo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da bi bilo neprihvatljivo da se ruskim teniserima zabrani nastup na Vimbldonu.

“Još jednom drže sportiste kao taoce političkih predrasuda, političkih intriga… Ovo je neprihvatljivo”, rekao je Peskov.

On je dodao da će odluka uticati i na samo takmičenje, pošto Rusija ima nekoliko tenisera na vrhu svetske rang liste.

Prema pisanju britanskog Tajmsa (The Times) organizatori trećeg grend slem turnira u sezoni odlučili su da zabrane ruskim i beloruskim igračima nastup na turniru, koji se održava od 27. juna do 10. jula, zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Takva odluka, koja za sada nije zvanično potvrdjena, uticala bi posebno na drugog tenisera sveta Rusa Danila Medvedeva i Beloruskinju Arinu Sabalenku, prošlogodišnju polufinalistkinju Vimbldona.

Ruski sportisti, ali i ostale javne ličnosti koje žive u zapadnim zemljama, nalaze se pod pritiskom da oštro osude rat u Ukrajini.

Medvedev je ranije rekao da “želi mir u celom svetu”, ali se uzdržao od kritika na račun vojne operacije, koju je Rusija pokrenula 24. februara.

Od početka vojne intervencije u Ukrajini, ruski i beloruski teniseri se takmiče pod neutralnom zastavom.