“Vikala je na mene jer sam zaboravila da bacim đubre, nazvala me je glupom i prljavom, zahtevala da se istuširam…”: Progovorila Netanjahuova kućna pomoćnica

0
Foto: Profimedia

Bivša kućna pomoćnica u zvaničnoj rezidenciji premijera Izraela Benjamina Netanjahua tužila je njegovu suprugu Saru za bol i patnju koju je pretrpela dok je tamo radila, saopštio je danas advokat Ofir Šimson.

On je rekao da njegova klijentkinja, majka petoro dece, imigrantkinja iz Francuske koja je radila u rezidenciji pet meseci do novembra prošle godine, kada je povređena jer je pala zbog okrutnih zahteva Sare Netanjahu, traži 90.000 dolara za odštetu zbog takvog nasilnog ponašanja.

Advokat je objasnio da je bivša kućna pomoćnica, inače veliki pristalica premijera, u svom dnevniku detaljno opisala verbalno nasilje koje je pretrpela od njegove supruge.

“Ona obožava premijera i smatrala je svoj rad u njegovom domu kao neku vrstu nacionalne službe”, rekao je advokat, dodavši da je kućna pomoćnica pretrpela traumu, te da je svako znao šta se dešavalo u rezidenciji i ne može to da porekne.

Sara Netnjahu je i ranije optužena za nasilno ponašanje prema zaposlenima u rezidenciji i za prekomerno trošenje i korišćenje javnog novca da zadovolji ekstravagantne lične potrebe.

Zato ima imidž izraelske Imelde Markos, prve dame Filipina koja je ozloglašena zbog svoje kolekcije skupih cipela.

Netanjahuova supruga je proglašena krivom prošle godine za proneveru državnih fondova nakon što je postigla nagodbu sa tužilaštvom.

Ona je optužena da je potrošila oko 100.000 dolara na jela koje je poručivala iz najskupljih restorana.

Prethodno je proglašena krivom za korupciju, prevaru i zloupotrebu poverenja.

Sud ju je 2016. godine osudio za maltretiranje jednog zaposlenog u rezidenciji za šta je na ime odštete dobio 42.000 dolara.

Još nekolicina zaposlenih u rezidenciji je optužila Saru Netanjahu sa nasilno ponašanje, maltretiranje i uznemiranvanje.

Takođe je u toku postupak zbog optužbi da je zabranila jednoj ženi zaposlenoj u rezidenciji da jede i pije na poslu i tražila da se presvlači nekolko puta na dan.

Uz to je zahtevala da pere ruke desetine puta na dan i da ih briše posebnim peškirom, a ne onim koji koristi porodica Netanjahu.

Netanjahuovi su gnevno odbacili sve optužbe, označivši ih kampanjom u organizaciji medija sa ciljem da porodicu zbace sa vlasti.

Vest o novoj optužbi objavljena je uoči trećih parlamentarnih izbora u Izraelu za manje od godinu dana.

Dve nedelje posle izbora počeće suđenje Benjaminu Netanjahuu za prevaru i zlouptrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

U dnevniku bivše kućne pomoćnice je između ostalog zapisano da je Sara Netanjahu vikala na nju jer je zaboravila da baci đubre i nazvala je glupom i prljavom, te zahtevala da se istušira.

Pritom ju je optužila da pokušva da izazove napetost u njenim odnosima sa premijerom.

“Čak joj je i premijer rekao da prestane. Bila je u transu”, zapisala je kućna pomoćnica u dnevniku, opisavši kako je Sara Netanjahu legla na pod i vikala kao luda, tresla se od gneva, valjala se po podu i rekla da je to sve zbog kućne pomoćnice.

Netanjahuova partija Likud je osudila TV izveštaj o optužbi označvši ga okrutnim i lažnim sa ciljem da nanese štetu pred izbore.

(Beta)