“Vijesti”: Rejting DPS-a oborile afere i sukob sa SPC

0
Foto: Profimedia

Brojne afere uticale su na pad podrške DPS-a, koja je dostigla najniži nivo do sada, ocenjuju sagovornici “Vijesti”.

Istraživanje CEDEM-a koje je predstavljeno u četvrtak beleži pad podrške DPS-u za sedam odsto u odnosu na decembar prošle godine i ono sada iznosi 34 odsto, prenosi B92.

Pad podrške zabeležile su i Demokrate, koje imaju 14,6 odsto podrške ispitanika, dok DF i URA, donekle SD, BS, Prava Crna Gora i Demos beleže rast.

Kada je reč o najjačoj članici vladajućeg saveza, direktor Instituta alternativa Stevo Muk veruje da bi to mogao da bude rezultat brojnih afera od januara ove godine, kao i da je “narasla svijest javnosti da se na ovaj način ne može napraviti iskorak u procesu evropskih integracija”.

“Takođe, ne bih potcenio efekat najdirektnijeg, u novijoj istoriji, sukoba DPS sa SPC koja takođe uživa standardno visok stepen poverenja”, kaže on za “Vijesti”, ograđujući se da bi rezultate ipak trebalo uzeti sa rezervom i da bi trebalo pratiti trendove.

U DPS-u nisu bili spremni da komentarišu brojke koje im ne idu u korist, navodeći da one nisu tačne. Nezvanično, više izvora tvrdi da je poslednja anketa, rađena za račun te partije, pokazala da je njihova podrška iznad 41 odsto.