Vijesti: Pad prihoda od turizma u Crnoj Gori 96 odsto, 270 miliona evra manje za mesec dana

1
Foto: Profimedia

Prihodi turističke privrede u julu ove godine u Crnoj Gori iznosiće svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine kada je iznosio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto, pišu Vijesti pozivajući se na podatke iz turističkog sektora, dok se zvanični još čekaju.

Prema informacijama Vijesti iz turističke privrede, ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 evra.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smeštaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200 hiljada.

Do pada prosečnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i duže dana.

Pad potrošnje se beleži takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca. Većina luksuznih hotela, gde su gosti dnevno na smeštaj i ostale usluge trošili i hiljadu evra i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnim prihodom od oko 320 miliona evra.

“Čak i da tokom avgusta dođe do otvaranja granica prema nekim državama i uspostavljanja avio-prevoza, ne možemo očekivati prihod od turizma veći od 30 do 40 miliona. To znači da niko ko se bavi ovom delatnošću ne može očekivati ni da pokrije troškove. Možda su bolje prošli oni koji nisu ni otvarali hotele“, kazao je jedan od sagovornika „Vijesti“ iz turističke privrede.

1 KOMENTAR

  1. Невероватно, па како ти “де лукс” туристи нису навалили на црногорско море ? У Црну Гору могу: Немци, Холанђани, Данци, Норвежани,.. а тек Брунејци, само тако . Уз њих, могу и: Мађари, Чеси, Бугари,… И какав сад, пад приохода ? Па остварио им се “сан”, нема “парадајз туриста” (из Србије), сада могу продати све распложиве капацитете “де лукс” туристима.

Comments are closed.