Vijesti: Metodije posle Joanikija na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke

0
Screenshot YouTube

Na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke umjesto episkopa Joanikija koji je danas izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog, postavljen je episkop Metodije, saznaju podgoričke Vijesti.

Metodije je prethodno bio vikarni episkop.

Metodije (Ljubiša Ostojić) rodio se 1. aprila 1976. godine u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije, odakle se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, piše u njegovoj biografiji na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

U Podgorici je završio preostala dva razreda gimnazije.

Poslije završene gimnazije, 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine,

Zamonašen je 11. jula 2004. u Cetinjskom manastiru.

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine od strane tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru.

Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Amfilohija.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru.

Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu “Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi” kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske.

Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta.

Na redovnom proljećnom zasijedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je Metodija za vikara Mitropolita Crnogorsko- primorskog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22 .jula 2018.godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane tadašnjeg patrijarha srpskog Irineja.

Od 2018. godine je i glavni urednik časopisa “Svetigora” Mitropolije crnogorsko-primorske.