Vijesti: “Abazović i Đukanović se sastali zbog Temeljnog ugovora”

0
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Predsednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović sastali su se u nedelju veče na temu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saznaju “Vijesti”.

Oni bi trebalo danas da održe konsultacije koje je juče na sednici Vlade najavio Abazović.

Prema saznanjima “Vijesti”, Đukanović je Abazoviću u nedelju rekao da je njima prihvatljiv Temeljni ugovor ukoliko dobije potvrdu relevantnih adresa da je u skladu sa Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore.

Neke od adresa koje su se pominjale su Akcija za ljudska prava, Pravni fakultet i Udruženje pravnika Crne Gore.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično rečeno da je teoretski moguće, da ako argumenti o neusklađenosti sa Ustavom i zakonima budu ubedljivi, Temeljni ugovor pretrpi izmene i bude na ponovnom glasanju, ali da to ne očekuju jer su potpuno uvereni u usklađenost.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić je na pres konferenciji istakao da postojeća Vlada nema poverenje SDP-a, te da će doći do tehničke formalizacije o skraćanju mandata, a potpredsednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je na sednici Vlade rekao da će oni pravno osporavati odluku Vlade.

Vlada je na sednici 8. jula usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC. Za je glasalo 13 ministara, dok je petoro izuzelo mišljenje – među kojima Konjević i Krivokapić.

Abazovićev kabinet je juče usvojio zapisnik sa prošle sednice, na kojoj je usvojen Temeljni ugovor čime je rešena dilema da li će se o toj verziji ugovora ponovo glasati.

Povod tome je politički sporazum kojim je formirana nova većina, a koji predviđa da se o ključnim pitanjima za državu na sednici Vlade odlučuje kvalifikovanom većinom – što u ovom slučaju nije bilo.

Premijer je predložio dodatne konusltacije pre potpisivanja ugovora. “Ono što je moj predlog je da do momenta potpisivanja Temeljnog ugovora svako može da dostavi svoje mišljenje… Obavezao sam se da ću sprovesti konsultacije, počeću ih sa predsjednikom države danas ili eventualno sjutra”, najavio je Abazović.

On je dodao da nema problem da postoje konsultacije i da imaju još jednu stručnu verifikaciju tog teksta. Uputio je apel svim zainteresovanim stranama da njegovom kabinetu dostave sugestije.

“Ja sam već obavio par razgovora sa ljudima koje stručna javnost prepoznaje kao relevantne pravne adrese, vrlo sam zadovoljan. Mislim da je to put”, rekao je Abazović.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao je da SDP ne može sama pokrenuti inicijativu za skraćenje mandata Skupštini jer nema toliko poslanika, ali da je uveren da će proevropske snage u Crnoj Gori dobiti naredne izbore.

On je nakon susreta sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc istakao da su opcije koje se nude, uključujući opciju očuvanja izborne volje od 30. avgusta, opcije proruske vlade.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje kakav će biti njihov pravni odgovor nakon verifikacije Temeljnog ugovora, istakao da je Vlada sebe destabilizovala i napustila evropsku agendu. Istakao je da neko želi da zaustavi Crnu Goru ka EU i da se to jasno vidi. “Smisao ovakvih poteza, ne optužujem nikoga iz vlade, jeste da se zaustavi Crna Gora ka EU”.

Krivokapić je istakao da zato postojeća Vlada nema poverenje SDP-a, te da će doći do tehničke formalizacije o skraćanju mandata.

“Ali je to ono što je u demokratiji osnovno. Kad napustite ono što ste obećali građanima, a ova vlada je obećala dva stuba – evropske integracije i bolji život. Zbog krize, a i drugih stvari, bojim se da ovo drugo neće biti uopšte ostvareno, a prvi stub je ovakvim ponašanjem napušten, ne potpuno, ali u svom bitnom elementu – onda je pošteno vratiti mandat građanima i ići na izbore”, istakao je Krivokapić.