(VIDEO) Vodeni topovi, helikopter, ima povređenih: U Ljubljani neredi na demonstracijama

0

(Beta) – Više osoba povređeno je večeras u centru Ljubljane tokom sukoba policije i demonstranata protiv vlade i epidemioloških restrikcija zbog korona virusa.

Kako prenosi agencija Hina, neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala Anonimus Slovenija (Anonymous), od čijeg delovanja su se već distancirale grupe koje već mesecima petkom popodne u Ljubljani zahtevaju ostavku vlade na takozvanim biciklističkim protestima.

U centru Ljubljane najpre se popodne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava.

Policija je na to na demonstrante delovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su tokom popodneva mediji.

Na mesto nemira kasnije je došao i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Novinarima je rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili povređeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv vlade i njenih odluka, te da je “grupa huligana” napala i pripadnike specijalne policijske jedinice i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagovao je na Tviteru premijer Janez Janša, i naveo da fizičko nasilje i napadi na pripadnike policije uvek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde da su huliganske napade na policiju organizovala udruženja “antifa”, odnosno ekstremna levica.

Kako prenosi slovenačka novinska agencija STA policija je kasno popodne potisnula učesnike protesta, te sistematski ispraznila ulice u centru grada.

Na mestima napada došlo je i do oštećivanja na gradskoj infrastrukturi, ali obim štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici.