Jedan vegan je u Velikoj Britaniji pokrenuo pravnu tužbu, po kojoj će sud prvi put danas odlučiti da li je veganstvo „filozofsko verovanje“ srodno religiji. Džordi Kasamidžana kaže da ga je otpustila „Liga protiv okrutnog sporta“ pošto je obelodanio da su ulagali u penzione fondove koji su uključeni u ispitivanje na životinjama.

„Liga protiv okrutnih sportova“ kaže da je otpušten zbog grubog kršenja zakona, pa će sud sada odlučivati o tome da li veganstvo treba zaštititi zakonom. Kasamidžana je radio za društvo za dobrobit životinja „Liga protiv okrutnog sporta“ i kaže da, kada je skrenuo pažnju šefova na investicije u sporni penzioni fond, nisu ništa učinili pa je o tome obavestio kolege i bio otpušten.

https://www.facebook.com/veganjordi/photos/gm.2184293108540884/130108175124810/?type=3

Kasamidžana, koji sebe opisuje kao „etičkog“ vegana, tvrdi da je bio diskriminisan na osnovu veganskog verovanja. Ishrana vegana se zasniva na biljkama, ali etički vegani pokušavaju da isključe sve oblike iskorišćavanja životinja, kao što je nošenje ili kupovina odeće od vune ili kože, kao i proizvoda od kompanija koje vrše testiranje na životinjama, preneo je Blic.

Tribunal za zapošljavanje će prvi put danas razmotriti da li je veganstvo „filozofsko verovanje“ srodno religiji i na taj način biti zaštićeno zakonom. Ako bude uspešan, slučaj bi veganima mogao pružiti zaštitu od diskriminacije u zapošljavanju, obrazovanju i pružanju dobara i usluga. Takođe, oni koji se drže drugih uverenja mogli bi tada potražiti sličnu pravnu zaštitu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.