(VIDEO) Uvređeni francuski policajci bacili lisice na zemlju: “Ne tolerišemo rasizam i brutalnost”

1
Printscreen/Twitter/RemyBuisine

Francuski policajci su bacili lisice na zemlju u znak protesta i zato što se osećaju “uvređeno” zbog tvrdnji da tolerišu policijsku brutalnost i rasizam, prenosi BBC.

Policija je ovaj performans izvela nakon antirasističkih protesta u Francuskoj u kojima su demonstranti u više gradova nosili lisice na rukama, aludirajući na policijsku brutalnost.

Policajci su šetali ulicama Pariza i oglašavali se policijskim sirenama. Oni su odbacili bilo kakvo poređenje sa policijskim službenicima u Mineapolisu, čiji su pripadnici učestvovali u hapšenju Afroamerikanca Džordža Flojda, koje se završilo smrtnim ishodom i pokrenulo talas antirasističkih protesta širom sveta.

Takođe, policajci su istakli da nisu zadovoljni zbog najnovije vladine zabrane pritiskanja vrata prilikom hapšenja.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je zabranu ovakvog načina hapšenja najavio početkom nedelje, nakon što su demonstranti u Francuskoj izašli na ulice tvrdeći da francuska policija toleriše rasizam prema etničkim manjinama na isti način kao i policija u SAD.

“Ovakva metoda hapšenja će biti napuštena”, rekao je Kastaner.

“Više se neće učiti u policijskim školama. To je metoda koja proizvodi brojne opasnosti”, dodao je Kastaner.

On je takođe obećao da će “tolerancija na rasizam biti nulta” i da će službenici za koje se sumnja da su napravili bilo kakav rasistički ispad biti suspendovani.

Inspirisani protestima u SAD, demonstranti u Francuskoj su podsetili na slučaj Adama Traorea, 24-godišnjeg tamnoputog Francuza koji je ubijen tokom policijske racije 2016. godine. Takođe, policija je optužena i da je teško ranila 14-godišnjeg dečaka kada je priveden pod sumnjom da je pokušao da ukrade skuter u predgrađu Pariza.

Braneći ovakav način hapšenja, predstavnici sindikata su saopštili da je “zahvat veoma važan tokom vezivanja lisica”, insistirajući da ne postoji sličnost sa metodama koje su korišćene prilikom Flojdovog hapšenja u SAD.

“Mi nećemo zadržavati uhapšenog osam minuta, već samo dok mu ne vežemo lisice. Ne postoji druga tehnika i način hapšenja. Kako drugačije da postupimo”, rekao je Ksavijer Levi iz jednog policijskog sindikata.

Takođe, iz sindikata negiraju da “tolerišu rasizam”.

“Ljuti smo zbog takvih tvrdnji. Naša policija je odraz etničke strukture naše države. Ljudi misle da policija zastupa i toleriše rasizam, a u našoj državi ima toliko etničkih grupa i svi radimo i funkcionišemo zajedno bez problema”, dodao je Levi.

Antirasistički protesti u Francuskoj se nastavljaju za vikend u Parizu i drugim francuskim gradovima, a policija savetuje vlasnike prodavnica, radnji i firmi u okolini da zatvore svoje prostorije, jer postoji bojazan da će ponovo doći do eskalacije sukoba.

1 KOMENTAR

  1. U Francuskoj policajci imaju svoje mišljenje, a i školovani su za policajca, a ne kao ovi “naši” kursisti!

Comments are closed.