(VIDEO) U Ljuboviji 210 litara kiše za jedan dan, raste vodostaj reka u Pomoravlju: Zbog poplava vanredna situacija na snazi u 15 opština

0

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku, prenosi RTS.

U Ljuboviji je za 24 sata palo neverovatnih 210 litara kiše, što odgovara zbirnim višemesečnim padavinama. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava u Ljuboviji, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. Uništeni su usevi i posedi.

Takođe, u prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva, a primećen je rast vodostaja reka i u Pomoravlju.

Na području grada Kruševca u protekla dva dana palo je 40 litara kiše po metru kvadratnom kiše što je uslovilo porast vodostaja na rekama i bujičnim vodotokovima.

Vodostaji Zapadne i Južne Morave kod Kruševca su za sada ispod granice redovne odbrane od poplava.

Prema podacima Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije grada Kruševca, u naseljenom mestu Jablanica poplavljeno je više porodičnih gazdinstava, a reka se izlila i nizvodno, u Lomnici, gde je ugroženo više domaćinstava i lokalni putevi.

Reka Rasina je za 24 sata nadošla za metar, pa se zbog velikog dotoka vode iz hidroakumulacionom jezeru Ćelije ispušta 25 kubika vode u sekundi, što je udovelo do plavljenja priobalnog šetalište u Kruševcu. Stambeni objekti nisu ugroženi.

Sve hitne službe u Kruševcu su na terenu i rade na raščišćavanju kanala, a vlasnicima plovila na Zapadnoj Moravi izdato je upozorenje da ih uklone ili dodatno pričvrste zbog poplavnog talasa koji se tokom jutra očekuje.

Iz istog razloga u Trsteniku je večeras proglašena vanredna situacija na teritoriji cele opštine.

U gornjem toku Zapadna Morava se već izlila na nekoliko mesta.

U Arilju je jedan broj građana evakuisan, ali većina njih ne želi da napusti svoje domove.

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković rekao je za RTS da su u naselju Raškova bara poplavljene sve kuće i da “nema kuće gde voda nije ušla”.

“Uvek može bolje, nismo imali dovoljno mašina, imali smo četiri-pet mašina. Ovo je najveća poplava do sada koju je naš kraj doživeo”, istakao je Nedeljković i rekao da je visina vodostaja bila 5,8 metara.