(VIDEO) Tornado u Češkoj pustošio sela. Više od 200 povređenih, ima i poginulih: “Ovo je živi pakao…”

0

Tornado i led veličine teniske loptice pogodili su juče jugoistok Češke , saopštile su češke spasilačke službe, a prenosi Gardijan.

Porušen je veliki broj kuća, dok još nije poznat ukupan broj smrtnih slučajeva.

Video snimci iz regiona na društvenim mrežama prikazuju uništene zgrade i automobile, isčupane drveća i nekoliko požara.

“Ovo je živi pakao”, rekao je u četvrtak guverner Južne Moravske Jan Grolih nakon posete tom području.

Češka novinska agencija CTK citirala je gradonačelnika gradića Hruški kako je polovina njegovog sela “sravnjeno sa zemljom”. Češki mediji navode da je “pijavica” i jaka oluja, praćena gradom pogodila još nekoliko okolnih sela.

Portparolka lokalne hitne službe Hedvika Kropačkova je izjavila da ima smrtnih slučajeva i da su ljudi i dalje zarobljeni pod ruševinama.

Kropačkova je navela da očekuju na desetine povređenih. Međutim, gradska bolnica u Hodonjinu, mestu na granici sa Slovačkom, saopštila je da je u toku noći pristiglo oko 200 lica sa lakšim i težim povredama.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček je saopštio da su “sve raspoložive spasilačke jedinice u akciji ili se kreću ka regionu Hodonjin, koji je najpogođeniji tornadom”.

U istom regionu su raspoređene i jedinice češke vojske, kao i pojedine spasilačke jedinice iz Austrije i Slovačke.

Tornado i led pogodili su nekoliko gradova i sela, uključujući Hodonjin. U tom gradu je porušen i dom penzionera, kao i lokalni zoološki vrt.

Tornado je takođe prouzrokovao prekide u napajanju strujom tokom cele noći i prekid saobraćaja, jer su pali dalekovodi zatvorili glavni autoput koji je povezivao Prag sa Bratislavom, glavnim gradom Slovačke.

Oluja je primorala premijera Andreja Babiša da ostane u Briselu nakon samita EU, jer je sletanje u Prag bilo opasno i nebezbedno.

Tornado je pogodio i Poljsku, na krajnjem jugu zemlje, oštetivši krovove i povredivši jednu osobu, javlili su poljski mediji, a prenosi Gardijan.