(VIDEO) Splićani horski ispratili Balaševića u legendu: Tužni skup na Peristilu

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Split se danas pridružio brojnim gradovima bivše Jugoslavije čiji su se građani oprostili od kantautora Đorđa Balaševića.

Splićani okupljeni na Peristilu su palili lampione i pevali Balaševićeve hitove, prenosi regionalna televizija N1.

Otkako je juče objavljeno da je Balašević umro od posledica korona virusa, građani Hrvatske su podelili brojne poruke u njegovu čast.

Na zagrebačkoj Ilici sinoć je ostavljen natpis “Bećarac” na ćirilici. Balaševićeva pesma “Stih na asfaltu” počinje rečima “Da mi je još jedared proći Ilicom pa da bećarac našvrljam ćirilicom”.

Na istom mestu sinoć su se okupili Zagrepčani koji su otpevali baladu “Slovenska” novosadskog muzičara, navodi Danas.

I građani Sarajeva su se sinoć spontano okupili na platou Skenderije, gde je Balašević održao mnoge koncerte.

Najavljeno je da će večeras na Skenderiji biti održan oproštajni koncert u čast Balaševića, u organizaciji lista Dnevni avaz i radija Stari Grad.

Sarajlije su pozvane da večeras u 20.00 dođu na Skenderiju ili da, ako nisu u mogućnosti, izađu na balkone i prozore, da zapale sveće i odaju počast Balaševiću njegovim pesmama.

Građani Novog Sada su danas nastavili da se opraštaju od Balaševića, a među njima ima i ljudi iz drugih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Ispred Balaševićeve kuće u Ulici Jovana Cvijića, opevanoj u pesmi “Neki novi klinci”, građani danas pale sveće, ostavljaju cveće, pišu poruke, a neko je ostavio i malog belog plišanog zeca, pomenutog u toj pesmi.

Među porukama se mogu videti i neke iz Osijeka i Splita.

Počast Balaševiću građani i danas odaju i na Trgu slobode u centru Novog Sada, gde su sinoć palili sveće, ostavljali cveće i poruke, i puštali i pevali njegove pesme.

Građani su pokrenuli i inicijativu na društvenim mrežama da večeras od 20.00 Balaševiću bude odata počast aplauzima sa prozora i terasa i na ulicama.

U Novom Sadu će na dan Balaševićeve sahrane biti dan žalosti. Porodica će saopštiti kada će biti sahrana.

Balašević je umro juče u 68. godini od posledica upale pluća, izazvane infekcijom korona virusom. U utorak je smešten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine nakon što mu se stanje naglo pogoršalo.

Uz brojne hitove, Balašević ostaje upamćen i kao veliki kritičar režima Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka i borac za mir.