Video snimak žene vezane za pod izazvao snažno negodovanje u Kini: Debata o načinu na koji se tretiraju osobe sa psihološkim oboljenjima?

1
PrintScreen/YouTube/Today U. S

Video žene koja je očigledno zaključana protiv svoje volje u prljavoj prostoriji postao je viralan u Kini, podstičući time istragu, kao i diskusiju o načinu na koji u ovoj zemlji tretiraju osobe sa psihološkim oboljenjima.

Snimak napravljen 26. januara postavljen je sledećeg dana na stranicu “Douyin”, koja služi sa deljenje video zapisa, od strane muškarca koji je pronašao ženu u zgradi prepunoj đubreta u selu provincije Đijangsu na istoku zemlje, prenosi Gardijan.

Žena je stajala u veoma hladnoj prostoriji, sa lancem oko vrata koji je bio privezan za pod. Delovala je prilično omamljeno i nije uspevala da govori razgovetno.

Video zapis muškarca koji je ženu zaključao postavljen je kasnije. Dok je dečak stajao pored njega, ovaj muškarac je rekao kako on i žena na snimku imaju više zajedničke dece, od koje se nekoliko pojavilo na snimku.

“Drugi ljudi su odvraćali pogled od nje”, rekao je on, objašnjavajući zašto ju je njegova porodica prihvatila.

Lokalne vlasti koje istražuju slučaj u okrugu Feng navele su da je žena godinama prosila, a da se za muškarca sa snimka udala 1998. godine.

Nakon rođenja njihovog drugog deteta, uvedena su pravila o kontroli rađanja koja su se pokazala neuspešnim. Psihijatrijski stručnjaci koji su kasnije pregledali ženu, ustanovili su da boluje od šizofrenije.

Cenzori u Kini ovoga puta nisu pokušali da zataškaju temu ili diskusiju koju je slučaj pokrenuo. Na mreži “Weibo” pojavio se čitav niz objava koje prate razvoj slučaja sa preko 76 miliona pregleda i više od 25.000 komentara.

Mentalno zdravlje i pristanak na seks su teme o kojima se u kineskim ruralnim oblastima ne diskutuje mnogo. Čedomorstvo ženske dece u ovim regijama dovelo je do toga da muškaraca bude više nego žena.

Nadležni sada ispituju muškarca, kome ne preti krivična prijava. Mnogi su ga osudili zbog navodne trgovine ljudima, međutim vlasti u okrugu Feng kažu da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

1 KOMENTAR

  1. Srbija veoma malo pise o Nepalu,Ujigurima,zatvorenicima politickim ,olimpiskim igrama u gradu gde nema snega gde sve umetni sneg mora da se nanosi,60 km duge cevi da bi se nanosila voda za umetni sneg a vode nema zbog klimatskih promena.Peking se bori sa nedostatkom vode.Stotine tema sve se krije,

Comments are closed.