(VIDEO) Slovačka za jedan dan testirala više od 2,5 miliona ljudi: Oni koji su odbili PCR test, idu u karantin

0
Profimedia

Gotovo polovini ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na COVID-19 kojim vlada ove zemlje nastoji da uspori širenje koronavirusa i izbegne strogo zaključavanje zemlje, prenosi Gardijan.

Strategiju Slovačke sada prate druge države tražeći načine za usporavanje širenja infekcije i izbegavanje preopterećenih zdravstvenih sistema.

Ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad rekao je da je u subotu testirano 2,58 miliona Slovaka, a da je njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno na koronavirus i oni moraju u karantin.

Slovačka ima 5,5 miliona stanovnika, a planira da testira što je moguće više ljudi, osim dece mlađe od 10 godina.

Podršku je pružilo više od 40.000 zdravstvenih radnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja.

Testiranje je bilo dobrovoljno i besplatno, ali je vlada objavila da će uvesti karantin za one koji ne dođu da se testiraju, uključujući zabranu odlaska na posao.

Premijer Igor Matovič rekao je da se izvinjava svima zbog pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtev za testiranje opravdan.

“Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji, onkološkim pacijentima, starijima i osobama s drugim bolestima”, rekao je Matovič na konferenciji za medije.