“Video sam vatru, ali nisam očekivao eksploziju. A onda sam izgubio sluh…”: Priča o bejrutskoj katastrofi iz ugla očevidaca

0
A wounded man is checked by a fireman near the scene of an explosion in Beirut on August 4, 2020. A large explosion rocked the Lebanese capital Beirut on August 4, an AFP correspondent said. The blast, which rattled entire buildings and broke glass, was felt in several parts of the city.,Image: 549832301, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

To da slika govori više od hiljadu reči nije izlizana fraza u slučaju eksplozije u Bejrutu, koja je privukla pažnju čitavog sveta, a posebnu važnost u tome su imali snimci druge, veće eksplozije.

Ipak, u ovakvoj situaciji ni reči, a naročito reči očevidaca nisu loš izvor informacija o tome šta se zapravo dogodilo.

Naprotiv.

Jedan od svedoka tragedije u bejrutskoj luci, Nadi Nasralah, za BBC je govorio o tome kako je eksplozija izgledala izbliza.

“Video sam veliku vatru, ali nisam očekivao eksploziju. A onda sam odjednom izgubio sluh, bio sam preblizu. Kada mi se sluh povratio čuo sam samo kako se svuda oko meno, po čitavom gradu lomi staklo. Stanovnici zgrada koje su se tresle od detonacije, dozivali su se međusobno”, rekao je on i dodao:

“Obično kada se dogodi eksplozija bude pogođen jedan deo grada. Ovoga puta tresao ceo Bejrut”.