Novi britanski premijer Boris Džonson, koji je dva puta boravio u Srbiji – kao novinar 1999. godine i u zvaničnoj poseti 2016. godine, u vreme kada je u vladi Tereze Mej bio ministar spoljnih poslova, više puta je kritikovao NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine

Krajem devedestih Džonson je bio dopisnik „Dejli telegrafa“ iz Beograda i sa Kosova.

Ajriš tajms“ piše da je Džonson u svojim tekstovima dokumentovao civilne žrtve NATO-a, uključujući smrt trogodišnje Milice Rakić koju je 17. aprila 1999. u Batajnici ubio geler bombe dok je sedela na noši. List je preneo i deo teksta koji je Džonson tada napisao.

„Naravno, nije bilo namerno. Ali može se reći da je bilo namerno da je NATO ispalio bombe sa 15.000 stopa (oko 4,500 metara) svestan da će civili biti ubijeni. Razlog zašto tako visoko lete je taj da se ovaj rat zasniva na moralnoj računici koja kaže da životi jugoslovenskih ili albanskih civila vrede mnogo manje od života savezničkih vojnika i avijatičara“, naveo je Džonson.

Njegove tekstove sada nije moguće pronaći na internetu, tek poneki deo, ali uglavnom se navodi da je Džonson bio protivnik bombradovanja i jedan od retkih novinara sa zapada koji je oštro kritikovao NATO, piše Blic.

Srbiju je kasnije često koristio kao primer, u vreme kada je kritikovao odluku Velike Britanije da podrži invaziju na Irak u martu 2003. godine.

„Video sam uništene živote i porodice uništene bombardovanjem, i video sam civile koji žale za svojim najbližima koje je ubio NATO. Svi smo videli rezultate tragičnih grešaka Pentagona“, rekao je Džonson na debati u parlamentu Velike Britanije 2003. godine.


Komentara

  1. Hamo
    24. jula 2019. 18:48

    Mišljenje je kao straznjica, svaki čovjek ga ima.

  2. Fox Mulder
    26. jula 2019. 12:35

    Ih, šta je sve Vučić pričao 1999!! Pričao o hapšenjima Blera, Klintona i Šredera, a sad daje klintonu 2 miliona dolara naših para, Šredera dovodi na godišnjicu bombardovanja, a Bler mu uređuje PR...

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.