(VIDEO) “Ronaldo nije igrač kakav je bio, da ne pravimo dramu…”; “Takav igrač nije došao da sedi na klupi”; “Došao je da osvaja kupove…” – Žustra polemika Džejmija Karagera i Roja Kina

0
EPA-EFE/PETER POWELL

Ronaldo nije bio u startnih jedanaest. Možda je to veća vest od rezultata utakmice između Mančestera Junajteda i Čelsija, koja je odigrana u Londonu, a koja je – ako to nekog zanima – završena rezultatom 1:1.

I bivši fudbaleri, a sada stručni konslutanti televizije Skaj Sport, Džejmi Karager i Roj Kin obeležili su svojom raspravom emisiju posvećenu ovom derbiju, a glavna tema je bila – izostavljanje Kristijana Ronalda iz startne postave. 

Ronaldo je u igru ušao u 70. minutu, a prilikom izlaska sa terena po završetku meča jasno se videlo nezadovoljstvo odlukom koju je doneo njegov nekadašnji saigrač, a sada trener Majkl Kerik.  

Odmah nakon poslednjeg zvižduka, Kin je izjavio kako je Ronaldovo nezadovoljstvo opravdano, imajući u vidu njegov renome. 

“Ronaldo nije igrač koji je došao da sedi na klupi. On je svetska klasa, a ideja da će se on vraćati i zatvarati rupe u odbrani je besmislena. Međutim, nekada morate da podredite tim superstaru kakav je on. Igrao sam često sa igračima koji nisu radili svoj posao (u odbrani), ali biste im uvek opraštali jer su oni ti koji bi postizali golove i dovijali utakmice. Mogao je da počne utakmicu bez problema”, rekao je Kin.

Na ovu izjavu nadovezao se Karager, koji je potpuno drugačije video situaciju i izrazio razumevanje za Kerikovu odluku.  

“Ronaldu je 36 godina. On više nije igrač kakav je nekad bio, iako je i dalje veoma učinkovit kada je u pitanju postizanje golova. Mislim da od njegovog izostavljanja iz startnih jedanaest i nezavršavanja utakmica koje počne ne bi trebalo praviti dramu”, rekao je Karager. 

 Rasprava je poprimila nešto žustriji ton, nakon što se Kin saglasio sa tim da “Ronaldo ne mora da počne baš svaku utakmicu, ali da bi prilikom derbija moralo da se nađe mesta za takvog igrača u prvoj postavi”.

Karager je na to odgovorio konstatacijom da “Ronaldo ne pritiska protivničku odbranu pri iznošenju lopte, te da je u Junajted doveden bez ikakvog plana, jedino iz razloga kako ne bi prešao u redove gradskog rivala – Mančester Sitija”. 

Bivši fudbaler Liverpula je dolazak Portugalca u Junajted uporedio sa odlaskom Lionela Mesija u ekipu PSŽ-a smatrajući da nijedan od dva kluba neće imati prevelike koristi od transfera koji su uzdrmali fudbalski svet u letnjem prelaznom roku. 

“Ne kritikujem Ronalda kao igrača. On je fenomen kada se radi o postizanju golova. Međutim, da li je Junajted bliže osvajanju Premijer Lige sa Ronaldom ove, nego što je to bio prošle godine – nije. Da li je PSŽ sa Mesijem bliži osvajanju Lige Šampiona – nije. Oni su ti koji postižu golove, ali fudbal je timska igra”.  

Na Karagerova pitanja o tome koja je poenta Ronaldovog dovođenja i koliko će on doprineti igri Mančestera, nekadašnji selektor Republike Irske je imao pomalo iznenađujući odgovor. 

“Ronaldo nije došao da osvoji Premijer Ligu. Ronaldo je došao da osvoji kupove. Ni Murinjo nije osvojio Ligu za vreme svog mandata, ali je osvojio nekoliko kupova. Osvajanje FA kupa nije mala stvar, s obzirom na stanje u kojem je nalazi Mančester Junajted”, zaključio je Kin.