“Poneo sam bombu. Ako kažeš ne, razneću ja sve…”: Zbog ovih stihova zatraženo povlačenje pesme Bore Dugića sa Beovizije

0

Pesma „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i „Balkubano“, ostaće u takmičenju ovogodišnje Beovizije, saopšteno je iz RTS.

Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme biti promenjen.

Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme “Svadba velika” u izvođenju Bore Dugića i Balkubano iz takmičenja za Beoviziju 2020. i sa svih platformi RTS gde se ta pesma promoviše zbog promocije nasilje prema ženama.

Autonomni ženski centar naveo je u saopštenju da smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla “ne”, koji promoviše ideju da žena treba da bude “moja ili ničija”, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

“Ovo nije prva, niti jedina numera popularne kulture koja promoviše nasilje prema ženama i smatramo da je od izuzetne važnosti da se promociji ovakvih vrednosti stane na put, pogotovo ukoliko ona dobija medijski prostor na svim platformama javnog servisa Srbije”, saopštio je Autonomni ženski centar.

Autonomni ženski centar podsetio je i da u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju i da se ova situacija neće promeniti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja prema ženama i njegove promocije.