(VIDEO) Pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru: “Ostavio nam je da treba i protiv ovog virusa da se borimo ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, svađa, prepirki, zlobe …”

0
Profimedia

“Mitropolit naš, ostavio nam je zaveštanje, a to je pomirenje. Veliki ljudi kao što je naš mitropolit Amfilohije su takvi da ga savremenici ne mogu videti u onoj meri, onoj lepoti i onoj veličini kakav je on zapravo. To će pokazati vreme i vekovi”, rekao je vladika budimljansko-nikšićkog Joanikija u besede na pomenu mitropolitu Amfilohiju koji je služen danas u Cetinjskom manastiru.

“Evo sabrao nas je danas naš mitropolit oko svog odra. I pobolovao je mitropolit od virusa neko vreme pa je i taj virus pobedio i od njega se oslobodio. Ostavio nam je da treba i protiv ovog virusa da se borimo ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, svađa, prepirki, zlobe, zavisti i svake nečistoće. On je i jedan i drugi virus pobedio, pričestio se I u tom vojevanju je ovenčan vencem Božje slave”, rekao je vladika Joanikije.

Vladika je dodao da je mitropolit svojim odlaskom ostavio veliku prazninu I bol.

“Ali i veliki blagoslov i postavio nam svima visoku meru i svoj primer da idemo za njime jer nam je on svojim hodom uzvišenim prokričio taj put. Sve nas je naučio kako treba da živimo. Veliki je ovo gubitak ali smo uvereni da će njegova pravednička smrt i sjedinjenje sa Hristom sjedini oko njegova odra i sve nas. Da će nas sabrati i izmiriti”, poručio je u besedi vladika Joanikije.