(VIDEO) Policija upozorila urednika lokalnog portala da ne ide na blokade: “U vezi današnjeg protesta, imamo ovlašćenja…”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas “ne ide na blokadu puteva”, prenosi N1.

Urednik portala „Central Media“ Goran Jevremović je izjavio da mu je policajac (vidi se na snimku) rekao da oni „imaju ovlašćenja da ga upozore da danas poštuje javni red i mir“.

„Policija je tvrdila da sam ja kolovođa blokade puta Jagodiuna-Kragujevac, ‘Kapija Levča’ u Gornjoj Sabanti prošle subote. Tada su me policajci legitimisali ,dobio sam prekršajni nalog da platim kaznu, iako sam imao novinarsku legitimaciju. Jutros su maltretirali moju majku“, kaže Jevremović.

Jevremević se žalio na prekršajnu prijavu policije sa blokade prošle subote na „Kapiji Levča“, a jutrošnji dolazak pripadnika MUP-a shvata kao nastavak pritisaka na njega i redakciju portala.

Pretnje i pozivi na ubistvo predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića 

Predsednik Vojvođanske partije (VP) Aleksandar Odžić dobio je na Tviter nalogu partije više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju i njega i svih drugih Vojvođana, saopštila je danas ta stranka, a prenel Agencija Beta.

Kako su naveli u saopštenju, pretnje i pozivi na ubistvo stigli su nakon što je VP pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i o referendumu.

“Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da je VP parlamentarna stranka u Skupštini Vojvodine u kojoj je Odžić pokrajinski poslanik “što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji”.

Uz zahtev da ih nadležni organi zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, stranka je javnosti podelila deo sadržaja sa Tvirter naloga, a najavljeno je i da će “sa brutalnim napadima na članove i predsednika upoznati i međunarodnu zajednicu”, od koje se očekuje adekvatna reakcija, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja te stranke.

Autonomija: Odbornika u Kuli policajci upozorili zbog poziva na blokadu 

Odbornik Grupe građana “Kritična masa” u opštini Kula Rade Obradović je, zbog deljenja poziva preko društevnih mreža na današnju blokadu i protest koji zajednički organizuju građani Kule i Vrbasa, dobio upozorenje policije uz najavu da će biti prekršajno ili krivično gonjen.

Obradović je za portal “Autonomija” rekao da su ga jutros prilikom dolaska na posao ispred zgrade u kojoj radi sačekala dva uniformisana policajca kako bi ga upozorili da prestane da deli poziv za današnju blokadu u tom mestu preko društvenih mreža.

“Rekli su mi da znaju da šerujem poziv na blokade na društvenim mrežama i da su tu došli da me upozore da to više ne činim, jer ako nastavim, rekli su da ću dobiti prekršajnu ili krivičnu prijavu. I potom su otišli”, rekao je Obradović.

Rekao je da je veoma zatečen takvim ponašanjem policije. “Pitam se kako onda drugi građani da se osećaju, kada mene kao opštinskog odbornika opozicione GG ‘Kritična masa’ uznemiravaju”, naveo je Obradović.

Rekao je da takvo delovanje policije doživljava i kao pretnju. “Nisam još zatražio pravnu zaštitu, ali razmišljam o tome. Šta je ovo? Zar građani više nemaju slobodu javnog okupljanja”, upitao je Obradović i dodao da ga “državna represija neće pokolebati u nameri da danas izađe na blokadu koja je najavljena u Kuli”.

Obradović je rekao i da su mu se javljali mnogi poznanicni i prijatelji širom Srbije kojima su policajci dolazili i na kućne adrese da ih upozoravaju zbog poziva na današnju blokadu saobraćaja širom Srbije.